Гутереш забринут због препрека у напретку дијалога

ЊУЈОРК: Генерални секретар УН Антонио Гутереш оценио је да је протекли период на Косову и Метохији обележен догађајима који нису допринели ублажавању затегнутих односа Београда и Приштине и изразио забринутост због препрека које ометају напредак у дијалогу и недостатка примене постигнутих споразума.
guteres, fonet, ap
Фото: FoNet/AP

"Практична примена споразума из дијалога била је екстремно спора. Никакви конкретни кораци нису учињени према успостављању Заједнице српских општина", навео је између осталог Гутереш у редовном тромесечном извештају о раду Унмика и ситуацији на Косову за период од 16. јануара до 15. априла 2017.

Као пример догадајаја који нису допринели ублажавању затегнутих односа Београда и Приштине, Гутреш је изнео иницијативу за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску и претње Даута Харадинаја етничким чишћењем Срба уколико суд у Колмару изручи његовог брата Рамуша Србији.

"Јавни предлог да се Косовске безбедносне снаге транформишу у оружане снаге законским амандманом уместо уставним променама изавао је контроверзу", а та иницијатива је наишла на "снажно противљење косовских Срба, Београда и међународне заједнице, а посебно САД и НАТО," навео је Гутереш у извештају који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН 16. маја.

Он је додао и да је 7. априла Даут Харадинај члан косовске Скупштине из Алијанске за будућност Косова и брат Рамуша Хардинаја "запретио ратом и етничким чишћењем" Косова уколико његов брат буде пребачен у Београд.

"Његове изјаве су наишле на снажну осуду међуанродне заједнице и косовског председника, а Унмик је издао саопштење у коме је навео да је коришћење говора мржње како би се претило етничким чишћењем неприхватљиво и разлог за озбиљну забринутост," навео је генерални секретар напомињући да је то озбиљно узнемирило срспку заједницу на Косову.

Гутереш је оценио да је охрабрујуће што су косовски Срби могли да учествују на председничким изборима у Србији без ометања и инцидената на дан гласања, али је у извештају који је објављен на сајту УН поменуо да су уочи избора групе косовских Албанаца блокирале путеве широм Косова у настојању да спрече Србе да присуствују изборном скупу СНС у Лепосавићу, што је, како подсећа наишло на осуду косовских власти, ЕУ и шефа Унмика

Према његовим речима, разлог за озбиљну забринутост представља и пораст национализма, а речи и акције које потпирују међунацоналне поделе не доприносе побољшању живота људи или стабилности у региону.

Гутереш је оценио да је охрабрујуће што су косовски Срби могли да учествују на председничким изборима у Србији без ометања и инцидената на дан гласања, али је у извештају који је објављен на сајту УН поменуо да су уочи избора групе косовских Албанаца блокирале путеве широм Косова у настојању да спрече Србе да присуствују изборном скупу СНС у Лепосавићу, што је, како подсећа наишло на осуду косовских власти, ЕУ и шефа Унмика.

Када је реч о повратку расељених, генерали секретар УН је изразио жаљење што тај процес и даље наилази на отпор на локалном нивоу уз опструкцију у региону Истока.

"Позивам политичке лидере да учине активнији напор да смање тај отпор и спрече да лажне приче замагле перцепцију и искриве чињенице. Иако су повратници познати и унапред проверени од стране косовских власти, неки функционери се и даље понашају неодговорно подстичући неосноване гласине о њима", указао је Гутереш.

Генерални секретар је у извештају навео и да Грађанска иницијатива Срспка листа у разматраном периоду окончала петомесечни бојкот косовске скупштине након усвајања закона о Трепчи и поново почела да учествује у њеном раду, објаснивши ту одлуку намером да се учини напредак у дуго одлаганој дискусији о успоставлајњу ЗСО

Он је уједно подсетио све стране да је судбина многих несталих још увек нерешена истакавши да пружање одговора породицама које су предуго чекале остаје хуманитерни приоритет и захтева решеност званичног руководства обе стране.

Генерални секретар је у извештају навео и да Грађанска иницијатива Срспка листа у разматраном периоду окончала петомесечни бојкот косовске скупштине након усвајања закона о Трепчи и поново почела да учествује у њеном раду, објаснивши ту одлуку намером да се учини напредак у дуго одлаганој дискусији о успоставлајњу ЗСО.

Ставове Србије на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији, 16. маја, заступаће министарка правде Нела Кубуровић.

Она је рекла да ће мна седници истаћи да је Србија посвећена очувању мира и стабилности и опредељена за наставак дијалога са Приштином, али да неће остати нема на претње које долазе од албанских политичких лидера, великоалбанских лобиста и оних који се противе оснивању Специјалног суда за процесуирање злочина које су починили припадници ОВК.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести