"Халијард" - 75 година спасавања савезничких пилота

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ: Срби су пружили огромну помоћ свезничким пилотима у операцији "Халијард", подизали устанке током Другог светског рата, а Србија платила цену у борби против фашизма, и зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, ни промену прошлости у којем би напаћени српски народ био проглашаван за агресора на овим просторима, поручио је данас председник Александар Вучић.
е
Фото: TANJUG / TANJA VALIC / bb

Вучић је у обраћању на обележавању 75. годишњице операције "Халијард" истакао да је пре 75 година, било забрањено учити о тој акцији, као што је, каже, било забрањено градити аутопутеве кроз централну и западну Србију, што данас више није случај.

Нисмо, каже, могли да учимо и то да су америчке трупе које су ишле у жестоки напад на немачке снаге у Румунији, где су биле највеће рафинерије, одакле су снадбевали немачке трупе и на Источном и на Централноевропском фронту, жестоком силом и огромним ваздухопловним снагама ишли да сруше нацистичке снаге.

Немци су се страховито снажо борили и нанели губитке савезницима, па су многи од њих морали да искачу из авиона, оштећеним авионима слетали овде на Галово поље.

"Многима је Србија била спас, народ у Прањанима и овог краја био је не само спас за њих и њихове породице, већ и за једну важну операцију 1944. године", рекао је Вучић.

Фото: FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Он је истакао да је поносан на чињеницу да су Срби од почетка сукоба са нацистичком армадом били антифашистички оријентисани, исказано не само кроз филозофске расправе, већ кроз жесток отпор партизанских јединица, али и примере, попут операције "Халијард", када се војска у отаџбини 1944. жестоко супротставила фашистичком непријатељу и помогла савезничким борцима.

Срби су, подвукао је, подизали партизанске устанке у Хрватској, БиХ, Србији, и то је доказ колику је Србија платила цену у борби приотв фашизма.

Само четири народа су у Другом светском рату пропорционално броју становника платила цену више од Срба, нагласио је председник.

"Зато никада нећемо прихватити ревизионизам историје, никада нећемо дозволити промену прошлости у којем би тако тешко страдални и напаћени српски народ био проглашаван за фашистичке слуге и за некога ко је био агресор на овим просторима", поручио је Вучић.

Са поносом ћемо да носимо српско име, додао је.

Српски народ је можда и други по броју цивила, који су страдали, пропорционално броју становника, а страдали су јер су били Срби, нагласио је Вучић.

Председник Србије је изразио захвалност америчким пријатељима што су чували од заборава "Халијард", операцију која треба да буде запамћена као место херојства и важности у пријатељству српског и америчког народа.

Фото: FOTO TANJUG / TANJA VALIC / bb

Скот: САД никад неће заборавити храброст српског народа

САД никад неће заборавити храброст српског народа, поручио је амерички амбасадор у Србији Кајл Скот из Прањана и рекао да је операција Халијард пример како обични људи могу да се уздгину до херојских висина и шта је све могуће кад се посветимо циљевима већим од нас самих.

"Американци и Срби су стајали раме уз раме пишући страницу историје пре 75 година, са нама су данас и потомци неких од спасених пилота. Данас се поносимо њиховим подвигом. Дошао сам данас овде као што сам и сваке године долазио, откако живим у Србији, да изразим захвалност и да кажем да САД никада неће заборавити храброст српског народа, нити храброст Срба из Прањана", рекао је Скот обративши се на српском језику окупљенима на обележавању 75. годишњице операције Халијард, у којој је током Другог светског рата спасено више од 500 савезничких пилота.

Скот се обратио и потомцима савезничких пилота на енглеском поручивши:

"Добро дошли на поље хероја, ово је место где су ваши преци у највећој операцији спасени. Људи око вас су потомци храбрих Срба који су делили све са њима и показали пријатељство као и умногим другим приликама. Стајали смо заједно као, и у Првом, тако и у Другом светском рату раме уз раме, као што и данас се заједно слуочавамо са изазовима 21. века", рекао је он.

Данас се сећамо прошлости, рекао је Скот, славимо њихово јунаштво.

"Нека нам то сећање на њих буде блистави пример за будућност, молимо се да ратне страхоте више никад не додирну тло Србије. Нека прича о њима буде модел за будућност", закључио је амерички амбасадор.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести