Хан: Србија напредовала, очекује се већи напор у кључним областима

БРИСЕЛ: Европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан каже да Србија бележи напредак на путу евроинтеграција, али и додаје да се очекује даљи одлучни рад и већи напор у кључним областима.
han golubac
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"Неопходно је јачање и веродостојније применти реформи у области у владавине права. То је најважнији предуслов за напредак на европском путу, укључујући и испуњавање прелазних мерила у поглављима у поглављима 23 и 24", поручио је Хан.

Европски комесар је представљајући извештај о напретку земаља Западног Балакана пред Спољнополитичким одбором Европског парламента позвао и Београд и Приштину да створе погодне услове за финализацију правнообавезујућег споразума у оквиру дијалога о нормализацији односа.
"Обе стране треба да избегну сваку акцију коју друга страна може тумачити као провокацију, поручио је Хан.

Говорећи о Косову, европски комесар је позвао тамошње власти да врате политички фокус на евроинтеграције.

"Напредак направљен у неким кључним областима је засењен увођењем тарифа на робу из Србије и БиХ које морају бити повучене. Косово се мора фокусирати и на имплеметацију Споразума ос табилизачијини придуруживању", закључио је Хан.

Мекалистер: Сведок сам напретка Србије

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер каже да је сведок напретка Србије на путу ка цланству у ЕУ.
Мекалистер је након представљања овогодишњег извештаја Европске комисије о земљама у процесу проширења позвао Србију на даље реформе у кључним областима правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала и слободе изражавања и медија.

Видео сам напредак Србије, посебно у области макроекомске стабилизације што је јасно донело добробит народу Србије, каже Мекалистер.
Известилац за Србију наводи да Србија напредује на свом путу ка ЕУ, а да укупни темпо преговора зависи од напретка у усвајању и имплеметацији реформи у кљуцним областима.

Мекалистер је додао и да је за Србију велики изазов дијалог и нормализација односа са Косовом.
Дијалог што пре мора бити настављен, а знамо да је потребно доћи до правно обевезујућег споразума, каже Мекалистер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести