Хан у понедељак на Косову због тарифа

БРИСЕЛ: Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан 3. децембра путује на Косово како би са приштинским званичницима разговарао о уведеним тарифама на робу из Србије, најављено је у Европској комисији. 
johanes han, Tanjug/Dragan kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

У Европској комисији наглашавају да ће фокус посете бити на недавној одлуци косовских власти да наметну таксе на робу из Србије и БиХ. 

”Комесар ће поновити став ЕУ, позвати на повалачење ових мера и нагласити поребу за фокурањем на поправљању добросуседских односа и регионалне сарадње што су принципи које су Косово и сви партнери са Западног Балкана прихватили”, саопштено је у Комисији. 

Планирано је да се комесар Хан у понедељак састане са приштинским званичницима Хашимом Тачијем, Рамушом Харадинајем и Кадри Весељијем као и са представницима опозиције. 

У Европској комисији за Тањуг су потврдили да је Јоханес Хан поводом наметнутих мера од стране Приштине у контакту са лидерима и Београда и Приштине и да се разговара о хитној потреби смиривања ситуације и спуштања тензија. 

Из ЕУ више пута су нагласили да су од власти у Приштини јасно тражили повлачење тарифа уведених на робу из Србије и БиХ. 

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини затражила је укидање тарифа и у директном разговору са Хашимом Тачијем. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести