Хан: Вучић ме питао који разлог сад има да настави дијалог

ЛОНДОН: Одлазећи европски комесар за проширење Јоханес Хан изјавио је да му је председник Србије Александар Вучић рекао, након што су блокирани преговори за чланство са Северном Македонијом и Албанијом, да му није јасно зашто би био даље мотивисан да улази у преговоре са Приштином.
johanes han tanjug
Фото: Tanjug

Хан је то казао у интервјуу за Фајненшл тајмс, а лист је оценио да је такав став ударац за ЕУ која је провела скоро 10 година покушавајући да буде медијатор у разговорима Београда и Приштине.

Хан је казао да је до блокада преговора дошло у моменту када би требало да се појачају напори да ЕУ постане јачи светски играч, као и да губљење утицаја "у региону за који каже да географски и историјски близак ЕУ оставља простор који би могли да попуне Кина и Русија.

Он је додао да је за њега најболнијае то што ЕУ није показала да се држи "принципа апартнерства и одговорности" на које се увек позива.

Према његовим речима блокада је погазила године које је Европска комисија потрошила на успостављање политичког оквира за постизање споразума о придруживању и послала лошу поруку лидери региона.

"Процес придруживања заснован је на заслугама и ако земљама не признамо напредак, неће бити ни даљих подстицаја за реформе", рекао је Хан.

Хан је додао да је поносан на напредак постигнут током његове мандата у унапређењу веза између земаља у региону - Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Северне Македоније, и Србије - које се још увек се боре за превазилажење ратова и немира деведесетих.

"Састанци лидера постали су уобичајени", рекао је Хан и поздравио чињеницу да су лидери Северне Македоније, Албаније и Србије преузели иницијативу да се обавежу на укидање царинских баријера у трговини.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести