Хандке: Дошао сам у Српску упркос "јаким ветровима" против посете

БАЊАЛУКА: Познати аустријски писац и нобеловац Петер Хандке, изјавио је данас у Бањалуци да је одлучио да дође у Републику Српску упркос “јаким ветровима“ који су били против те посете.
peter handke prosefest
Фото: Dnevnik (Jelena Ivanović)
Са великаном аустријске и светске књижевности у Бањалуци су се састали председница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, прослављени филмски режисер Емир Кустурица.
 
“Срећан сам што сам овде. Ово је заиста велики тренутак за мене“, рекао је Хандке у Бањалуци након састанка са највишим званичницима Републике Српске, пренела је РТРС.
 
Он је нагласио да његове емоције и импресије тренутно најбоље описују стихови чувене песме недавно преминулог музичара Предрага Живковића Тозовца „дугачка је лајковачка пруга”.
 
Аустријски аутор романа и драмски писац Хандке је навео да је пре 20 година посетио кућу у којој је одрастао нобеловац Иво Андрић.
 
Као додатна атракција ове посете, истакнути нобеловац у друштву Кустурице и Додика, данас је имао прилику да види сопствени споменик, који је недавно постављен у Бањалуци.
 
Споменик Петеру Хандкеу се налази код зграде Владе, где је недавно изграђен нови хотел фирме “Интеграл“.
 
Након боравка у Бањалуци, Хандке ће заједно са Додиком и Кустурицом посетити Андрићград, где ће му у Андрићевом институту бити уручена „Велика награда Иво Андрић“.
 
После те церемоније биће уприличен округли сто, на којем ће о књижевном стваралаштву и значају дела Хандкеа говорити Кустурица, значајни академици и књижевници, објавила је РТРС.
 
Петер Хандке је у последње време у Србији актуелан са два пројекта као позоришни аутор: недавно је изведена премијера представе “Каспар” према његовој драми, у режији Милоша Лолића на Великој сцени ЈДП-а, док су у току пробе драматизације његовог култног романа “Голманов страх од пенала” редитељке Ане Ђорђевић, на сцени СНП у Новом Саду.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести