Харадинај: Ићи ћемо на референдум за уједињење с Албаниом

ПРИШТИНА: Председник Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај најавио је данас референдум за уједињење с Албанијом.
haradinaj, tanjug
Фото: Ramuš Haradinaj, foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Он је током представљања изборног програма рекао да тзв. Косово не може чекати док други не буду расположени да реше многа отворена питања.

"Доћи ће дан када ће нови амерички председник или нови немачки канцелар морати да се изјасне о томе шта ће рећи Косову 2024, 2025. или 2026. године... Очекујте да учинимо нешто. Нити смо прихватили нити оставили замрзнути сукоб, нити смо прихватили да нас раздвајају, али ћемо ићи на референдум за уједињење са Албанијом, упамтите ово", рекао је Харадинај, преноси Косово онлајн.

Објаснио је да то није питање љубави и подсетио да су косовски Албанци пре 20 година дали реч Западу да желе да поштују заједничку визију да се тзв. Косово придружи ЕУ, НАТО-у, да постане чланица УН и да га Београд призна.

"Ако ЕУ жели да убеди пет земаља чланица да промене став, а Америка је желела да нам помогне да добијемо признање Израела, зашто нас наши европски партнери држе тако изоловане, зашто нас остављају по страни и с времена на време нам кажу да смо за то криви ми. Нису ли криве Србија и друге суседне државе, да ли су оне биле савршене", рекао је Харадинај и додао:"не можемо само чекати да неко буде расположен да реши питање Косова".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести