Харадинај: Нећемо да преговарамо о Трепчи у дијалогу са Београдом

ПРИШТИНА: Косовски премијер Рамуш Харадинај одбацио је данас могућност преговора о статусу рударског комбината "Трепча" у дијалогу Београда и Приштине у Бриселу.
Ramuš HAradinaj foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Он је поводом изјаве портпаролке ЕУ Маје Коцијанчић да питање статуса Трепча треба да буде део дијалога Београда и Приштине на Фејсбуку написао да је такав став "неприхватљив", јер "крши суверенитет државе Косово".

Харадинај је навео да Трепча није отворено питање у односима Београда и Приштине, и да грађани и институције Косова никад неће дозволити прављење "лажних тема" чији је циљ, по његовом мишљењу, је подела Косова.

Маја Коцијанчић изјавила је раније да питање стауса "Трепче" треба да буде решено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине, и нагласила да "сва отворена питања у односима две стране треба да се реше кроз финализацију дијалога". 

"ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине реше сва отворена питања између две стране једном и заувек", одговорила је Коцијанчићева на Танјугово питање о последицама на дијалог усвајања статута "Трепче" у парламенту у Приштини. 

Весељи: Трепча никада неће бити део дијалога са Београдом

ПРИШТИНА: Председник косовске скупштине Кадри Весељи изјавио је данас да Трепча никада неће бити део преговора Београда и Приштине.

Он је на свом Фејсбуку написао да је Трепча "природно право Косова".

“Трепча, није била нити ће бити отворено питање у дијалогу са Србијом. Овим језиком ЕУ уништава сваку перспективу дијалога и добросуседства. Трепча је природно право Косова данас и заувек”, написао је Весељи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести