Тачи: Нема поделе Косова већ само корекције граница

ПРИШТИНА: Косовски председник Хашим Тачи изјавио је да су лажне вести о подели Косова, односно да поделе неће бити, али да ће бити корекције граница.  Он је на ванредној конференцији за новинаре у Приштини, а наводећи да је у току "завршна фаза дијалога са Србијом", рекао да је мало вероватно да ће бити расправе о подели Косова, "а камоли да се тако нешто оствари", али да ће бити корекције граница, како са централном Србијом, тако и са Црном Гором и Македонијом.
taci, tanjug
Фото: Hašim Tači, foto: Tanjug (Video), arhiva

Како су пренели Зери и РТК2, Тачи је лажним назвао изјаве о подели, те поручио: "Уверавам вас да нећемо да дозволимо да се о томе разговара, а камоли да се неко сложи са поделом Косова". 

"Постоје гласине које кажу да није време за разговор, није време за споразум, мислим да је супротно. Морамо што је пре могуће да постигнемо споразум, тако да дође до реципрочног признања", рекао је Тачи и додао: "Довољно смо каснили у историји, али не смемо да закаснимо за будућност"
Председник привремених институција у Приштини критиковао је политичке партије због изостајања ширег консензуса у вези са завршном фазом дијалога са Србијом.

Коментаришући чињеницу да га опозиција не прихвата као главног преоговарача, он је оценио да се "не треба фокусирати на линч, већ на обједињавање политичког спектра на Косову".

Критиковао је партије и због тога што је због таквог њиховог става у међувремену изгубљено време за визну либерализацију, али и за формирање косовске војске. 

Харадинај: Први резултати нацрта статута ЗСО 4. или 5. августа

Крајњи рок за израду Нацрта статута Заједнице српских општина није 4. август, већ ће тада или 5. августа, бити представљени први резултати управљачког тима, изјавио је на конференцији за новинаре, након седнице владе премијер привремених институција на Косову Рамуш Харадинај.

Он је истакао да ће процес бити настављен након што буде представљен јавности, када ће влада и сви остали дати примедбе и сугестије.

"На крају морамо бити сигурни да је све у складу са законима и Уставом Косова, како је и договорено", напоменуо је Харадинај, преноси РТК2.

Европска унија је 5. априла ове године, након што је званична Приштина поново активирала управљачки тим, Косову дала рок од четири месеца да изради Нацрт статута Заједнице српских општина.

Тада је из Брисела саопштено да је то за Косово "врхунски приоритет" и да мора да ради у складу са "закљученим договором" о успостављању Заједнице српских општина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести