Хил: Не мешам се у избор влада, волео бих да буде прозападна

БЕОГРАД: Амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил изјавио је да би волео да нова влада Србије буде прозападно оријентисана и да у њој види министре који верују у стратешке правце за које су, уверен је, Срби гласали.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"То бих волео да видим, а разумем да је састављати владу компликовано. Када су ме у прошлости питали за неке позиције, а ја давао предлоге, пуно пута би се испоставило да сам грешио. Не говорим владама кога да ставе на које позиције", рекао је Хил у интервјуу за "Блиц".

Али, како додаје, верује да живимо у важним временима, у критичним временима и да ће морати да се донесу многе битне одлуке, попут оних о енергентима.

"Волео бих да видим владу која је способна за превазилажење тих изазова и која жели да крене ка Западу. Веома је јасно да су људи у Србији то изабрали", рекао је Хил.

Упитан да прокоментарише наводе да су САД једна од моћних кухиња у којој се кува избор нових министара, да се меша и утиче на будући изглед владе, Хил одговара да је "тешко кувати у туђој кухињи".

"Понекад се неке ствари оставе предуго на шпорету, а некад нешто не буде довољно скувано. Трудим се да се клоним туђих кухиња. Не мешам се у избор влада, ја представљам САД. Ако ме неко пита за мишљење, ја кажем оно што сам и вама сад рекао, али не и ко да буде члан владе. Последњи пут када сам проверавао пасош прилично јасно је писало да сам из САД", рекао је Хил.

На питање о дијалогу Београда и Приштине и евентуалном укључивању САД, амерички амбасадор каже да је забринут због недостатка напретка.

"Не знам која би била прикладна мера укључивања САД, али ЕУ има специфичан поглед на дијалог и њен став је да је то дијалог који ће расчистити пут до чланства у ЕУ", рекао је Хилв додајући да је ЕУ из ранијих искустава научила да не жели да укључи земље које ће јој донети проблеме, јер има довољно својих.

Концепт дијалога је да се рашчисте проблеми пре уласка у ЕУ, наглашава он.

"Верујем да је потребно да САД одиграју неку улогу у дијалогу. Циљеви су нам исти, у дневном смо контакту са ЕУ, верујем да је наш однос јачи сада него пре 20 година, а верујем и да је важно да слушамо једни друге и разменимо мишљења о томе какву би то улогу САД требало да имају", рекао је Хил.

Према његовим речима, није прикладно да се дијалог растеже без икаквог помака.

"Мислим да сви треба да се скупимо и смислимо како да дођемо до напретка. Неке од тих одлука су тешке, али нико не тражи ни од кога да спроведе одлуке које нису у њиховом интересу", рекао је Хил.

Он је рекао да САД охрабрују овдашње власти да се настави са дијалогом.

"На пример, постоје елементи дијалога у којем је потребан напредак и изнео сам неке своје идеје, али најважније је да ЕУ и САД раде заједно, јер је заједнички интерес да се дијалог приведе крају", рекао је Хил.

Говорећи о санкцијама Русији и енергентима, амерички амбасадор каже да Србија добија руски гас, као и неке западноевропске земље, али да Србија, као и остали, мора да се запита да ли је Русија поуздан добављач.

Реч је, како објашњава, о енергетици, о енергенту од којег зависи рад наших фабрика, који нам зими греје домове.

"Какав је добављач Русија? Мислим да није добар, јер меша економске потребе са политичким и стратешким потребама и чак се са времена на време, не волим да употребљавам овакве изразе, послужи уценом. Сугерише "требало би да промените политику, или...То имплицира да ће Русија променити своју политику снабдевања гасом, ако не учините нешто", рекао је Хил.

Свака земља, па и Србија, треба да потражи друге изворе снавдевања енергентима, и то је оно што већ ради и у чему јој многе земље помажу, закључио је амерички амбасадор.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести