Химном и бакљадом завршен "патриотски" скуп у Подгорици

ПОДГОРИЦА: Химном “Ој свијетла мајска зоро” и масовном бакљадом, у Подгорици је вечерас без инцидената на Тргу независности завршено окупљање присталица и симпатизера ДПС-а и Мила Ђукановића, чији организатор званично није познат.
1
Фото: Tanjug
Наводно је реч о патриотским снагама Црне Горе које су се окупиле "за спас црногорске државе" од наводних "србо-четничких" намера.
 
Скуп је почео са пола сата закашњења, како би, како су објаснили модератори, сачекали да стигну сви који су се упутили у Подгорицу.
 
Део медија и на друштвеним мрежама вечерашње окупљање је протумачено и као “опроштајни скуп” Ђукановићевих присталица, чија ДПС је и даље појединачно најутицајнија странка, која, међутим, неће моћи да формира нову владу.
 
Полиција је на свом званичном твитер налогу изнела процену да је на Тргу независности вечерас било око 50.000 људи.
 
Скуп је одржан упркос мерама забране окупљања више од 100 особа због спречавања забране ширења корона вируса.
 
ДПС је раније саопштио да није организатор овог скупа, а име председника Ðукановића ниједном није поменуто.
 
На подгоричком тргу је био приметан велики број припадника полиције у цивилу и униформама.
 
Иако је скуп обезбеђивала Управа полиције није саопштила да ли је скуп одобрен, кога га је пријавио, ни ко је организатор.
 
Судећи према порукама које су упутили говорници и маса окупљање је било уперено против три победничке коалиције на парламентарним изборима одржаним 30. августа, а најчешће поменут је био лидер коалиције "Црно на бијело", по националности Албанац, Дритан Абазовић.
 
Абазовићу је поручено да ће, ако формира власт са српско-четничким странкама и присталицама Равногорског покрета, остати упамћен као највећи издајник Црне Горе.
 
Најчешће су се чули узвици „Не дамо државу, не дамо Црну Гору“, као и порука “Нити може бити жица, нити црних птица, а камо ли Сребреница“.
 
Пред званични почетак певане су родољубиве црногорске песме, а приказани су и инсерти из филмова “Божићни устанак 1919.” И “13. јул”, као и делови говора покојног Јова Капичића, који је био један од најутицајнијих југословенски обавештајаца.
 
Уочи вечерашњег скупа, црногорски премијер Душко Марковић је на свом твитер налогу поручио:„Да је вечна Црна Гора“.
 
А лидери три победничке коалиције позвали су грађане да не излазе на улице и да се клоне провокација, јер, како су навели, имају обавештајних информација да је скуп организован с циљем да се изазову инциденти.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести