Хоће север, да нам избију последњу карту за компромис о КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић нагласио је да је политички циљ Албанаца на КиМ да заузму север покрајине, како би Србима избили "последњу карту из руку" за било какав компромис о КиМ.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

Вучић је рекао да је то позадина и онога што су урадили пре два дана:

"Они журе, пошто им ствари у свету не иду на руку и не иду у прилог и хоће по сваку цену да заузму север КиМ, како би Срби након тога могли да буду срећни да добију ''екстериторијалност'' за цркве и манастире, што би прихватили Јанковић, Јеремић и остали, а можда и ЗСО као невладину организацију", рекаоје председник за Прву телевизију.

"Њихов полтички циљ је север", истакао је. Намера Албанаца на КиМ је, објашњава, да провере све могућости како да заузму север, да имају такозвану "осмокраку шему", опкољавање севера.Чак су, каже, и две јединице убачене у централни део северног Кососва, код Бањске, у чему су им помагале и међународне снаге, како би могли да виде покрете и контролишу Србе који би им се у томе супротставили. 

На опаску да су из Пристсине најавили хапшење Срба ако формирају ЗСО, Вучић је рекао да су формирање ЗСО најавили и Тачи и Харадинај и да не види шта је сада проблем што се иде у њено формирање. "Па, хајде да је формирамо. Јесу ли рекли? Јесу", констатовао је председник и навео да су Срби спремни да разговарају са њима. 

"Ако су опет лагали, по ко зна који пут, и опет неће да формирају ЗСО, значи да су лагали пре три дана лажном причом о ЗСО. Знам да лажу шта год говорили, никада је неће формирати", рекао је Вучић. 

Он је упозорио да ће или Албанци кренути у формирање ЗСО или "ће цео свет да констатује да се ради о ортодоксним лажовима", којима није било довољно пет година да договорено спроведу у дело.И поред тога се ипак нада да ће приштинске власти да направе неки састанак са Србима и да се крене у формирање ЗСО. 

На питање у вези примедби из Приштине да лого ЗСО личи на српске симболе, Вучић је узвратио:

"Не, него ће да личи на албанске".

Вучић је рекао да је ситуација на југу КиМ једнако лоша као што је била и раније, али да Албанци барем нису убијали, што је добар резултат дијалога који је вођен.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести