Хоџис: Не одуговлачити са дијалогом, очекујем сарадњу свих

ВАШИНГТОН: Сарадник вашингтонског Центра за анализу европске политике Френклин Бен Хоџис сматра да не треба одуговлачити са наставком дијалога Београда и Приштине, упркос политичким трзавицама на КиМ и предстојећим јунским парламентарним изборима у Србији.
Dijalog Beograd Pristina/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Хоџис за Глас Америке, поводом заједничког позива Немачке и Француске да Београд и Приштина што пре наставе дијалог, каже да је разочаран што напори САД нису поменути у заједничкој изјави немачког и француског министра и напомиње да се нада сарадњи свих страна.

"Желео бих да мислим да је било неке кординације између напора Немачке, Француске и Европске уније и напора које улажу Сједињене Државе. Мислим да ће заједнички напори обезбедити најбоље шансе за успех, јер представљају најширу комбинацију политичке и економске подршке", истакао је Хождис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи.

Он тврди да су и председник Србије Александар Вучић и председник привремених приштинских институција Хашим Тачи под великим притиском присталица тврде струје на домаћем терену, као и Кремља за који тврди да "ничим не доприноси постизању могућег решења".

Хоџис сматра да САД и ЕУ треба да траже начине да заштите две стране.

"То значи: устручавати се од наметања црвених линија, држања лекција - и понудити наду. Потребно је да интегрисање према Западу изгледа стварно и достижно. Како би двојица председника својим грађанима могли да докажу да тај процес има вредност. САД и ЕУ заједно треба да раде на томе", наводи Хоџис.

Он је додао да је "апсолутно право време за константне напоре и подршку дијалогу"."Млади Србије и Косова ће одлазити уколико се не побољшаљају изгледи њихове будућности. А одлазак младих и талентованих људи будућност региона оставља у рукама оних, који бирају да живе у прошлости", подвлачи Хоџис.

Он је додао да су САД једна од земаља "које Косову пружају најснажнију подршку", али и држава је која препознаје да Србија 2020. није Србија 1999."Ту је прилика, ако све релевантне стране буду сарађивале”, навео је Хоџис.Хоџис није имао одговор на питање како би тачно и шта би све требало да обухвата споразум о нормализацији односа.

Он је рекао да би, уз подршку САД и ЕУ одрживости, поузданости и конзистентности, странама у процесу требало да обезбедити стратешку опцију.

"Косово већ има снажну подршку већине земаља укључујући Сједињене Америчке Државе. Србија се, са друге стране, сагледава као супротстављеност државе из 1999. и земље данашњег времена. Председнику Вучићу потребне су стратешке опције за Србију. Другачије од оне да постане Венецуела Југоисточне Европе", рекао је Хоџис.

Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, закључио је да Србија може да има "одговоран и стабилизујући утицај у региону", тако што ће постићи мировни споразум са Приштином.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести