Изабрана влада Авдулаха Хотија; дијалог један од приоритета

ПРИШТИНА: У Приштини је након седница парламента о избору нове косовске владе, она и изабрана а мандатар владе је Авдулах Хоти, из ДСК.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Хоти је рекао да ће нова влада преузети одговорност за дијалог са Београдом и да ће у том процесу, како је навео, у потпуности поштовати косовски устав.

Према његовим речима, пренео је приштински портал Љајми, коначни споразум Београда И Приштине биће заснован на "међусобном признању и обезбедиће Косову чланство у УН".

"Дијалог захтева потпуну координацију институција, где је улога опозиције неизбежна. У дијалогу морамо бити сви заједно. Заједно морамо бити и у Скупштини Косова која ће ратификовати споразум", рекао је Хоти.

Додао је да је улога САД И ЕУ у наставку дијалога незаменљива.

"Одржавање и јачање партнерства са Сједињеним Државама и Европском унијом неопходно је за успешно заокруживање дијалога са Србијом", рекао је Хоти.

Испред зграде парламента окупљају се грађани, који су против избора Хотијеве владе.

Седници не председава председница парламента Вјоса Османи, која се раније ставила на страну одлазећег премијера Аљбина Куртија и његовог покрета Самоопредељење, чији посланици нису присутни у сали.

Седници присуствују посланици најутицајније опозиционе ДПК Кадрија Весељија, који су раније најавили да неће гласати за Хотијеву владу.

Присутни су и посланици Српске листе.

Лидер Алијансе за будућност Косова, коалиционог партнера ДСК у новој влади, и некадашњи премијер Рамуш Харадинај је пред почетак седнице на свом Фејсбук профилу позвао посланике да гласају за нову владу јер, како је навео, тако "гласају за Косово".

Нову владу ће чинити представници коалиције ДСК, АБК, НИСМЕ и странака мањина.

За избор нове владе потребна је проста већина од укупно 120 посланика.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести