Хоти: Неће бити ЗСО са извршним моћима

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти изјавио је у уторак увече да на Косову и Метохији неће бити формирана Заједница српских општина (ЗСО) са извршним моћима, већ онако како Уставни суд тзв. Косова налаже.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Хоти је јуче на конференцији за новинаре у Приштини након састанка с представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком поновио да је циљ дијалога узајамно признавање и да ништа неће бити примењено пре тога.Хоти је рекао да је ЗСО затворено питање још 2013. године од постизања споразума у Бриселу и потом одлуке косовског Уставног суда.

"Имамо гаранције да ЗСО нема извршну надлежност. Уклонили смо са стола идеју размене територија, нико не говори о овој теми. О унитарном карактеру државе се не говори", рекао је Хоти, преноси приштинска Коха.Он је казао и да косовска влада није под притиском.

"Имамо коалициони споразум с партнерима, међу којима је и Српска листа. Докле год се држимо споразума, радићемо заједно. Разговарамо о коначном споразуму о узајамном признању. Ништа се неће применити док се не закључи коначни споразум о узајамном признавању и док не буде ратификован у Скупштини. Тада започиње примена", рекао је Хоти.

Како је рекао, Лајчакова посета се догодила у право време како би се направила процена процеса дијалога, као и да се направе планови за будуће састанке.

"То није лак процес, постоје тешке теме попут ЗСО, али им приступамо по јасним принципима. Косово није страна која блокира процес, већ је први пут после дужег времена главни протагониста коначног споразума о узајамном признавању", рекао је Хоти.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести