Хрвати обележили 10.травањ - Дан оснивања НДХ

ЗАГРЕБ: Упркос ширењу корона вируса у Сплиту су ХОС-овци обележили данас дан оснивања 9. бојне, на надвожњаку на улазу у град освануо је транспарент с натписом "Сретан дан државности" уз карту НДХ, а свој допринос 10. априлу дао је и председник ветерана специјалне полиције БАТТ, пише загребачки недељник Новости.
1
Фото: Спутњик њуз
Као и сваке године ИX. Бојна ХОС-а обележила је годишњицу свог оснивања испред споменика у сплитској четврти Сплит 3. И то упркос епидемији коронавируса која се шири државом, посебно у Сплитско-далматинској жупанији, где је према последњим подацима заражено 296 особа, међу којима је најмање 50 корисника Дома за старије и немоћне.
 
Ништа од тога, пишу Новости, није спречило Марка Скеју, ратног команданта бојне, и његове колеге да се поређају испред контроверзног споменика и обележе 29. годишњицу оснивања.
 
На фотографијама које је објавио лист види се више припадника ове јединице како стоје око споменика и приносе свеће и окупљају се поред оближњег мурала посвећеног једном од њихових сабораца.
 
Наводи се да Скејо овог пута није толико отворено величао усташтво, него је позвао грађане да се понашају по упутствима институција које он сам, како кажу, не поштује.
 
Новости пишу да је допринос обележавању годишњице оснивања НДХ дао и председник удружења ветерана специјалне полиције БАТТ Младен Тодорић који је пре три дана "пребројавао крвна зрнца" водећим људима Хрватског новинарског друштва, а на свом фејсбук профилу објавио је фотографију транспарента из Сплита уз усташки поздрав "за дом спремни".
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести