Хрватски известилац ЕП за Црну Гору - узрујан стањем у Србији

ПОДГОРИЦА: Известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула похвалио је власти у тој земљи што су одмах увеле веома стриктне мере у вези са корона вирусом, а за Србију је озбиљно забринут, јер, како каже, игнорише помоћ ЕУ за сузбијање последица пандемије.
Tonino Picula
Фото: Tonino Picula, jutjub
Пицула је због, како наводи, забрињавајућег стања у Србији заједно са још 20 посланика Европског парламента недавно упутио писмо комесару за проширење Оливеру Вархељију.
 
„Хтели смо да сазнамо какве намере Европска комисија заправо има према појави која је узела маха у Србији, а то је да се потпуно игнорише озбиљна подршка и помоћ коју је Брисел упутио Београду везано за сузбијање последица пандемије коронавируса. Истиче се само помоћ која долази из неких других земаља, као што су Кина и Русија, што наравно нико нема ништа против“, рекао је Пицула у интевјуу за Нову М.
 
Он наводи да је помоћ која долази из ЕУ не само обилнија, већ омогућује да помоћ других земаља дође до Србије.
 
„Међутим, српска влада и председник Вучић говорили су да је та подршка из ЕУ бајковита, да она не постоји, што наравно иритира посланике у Европском парламенту, који заиста желе да виде напредак Србије на њеном европском путу“, каже Пицула.
 
Како је рекао, Србија је уз Црну Гору та која преговара о пуном чланству и за то су „морали да скрену пажњу на јачање ауторитарности и контроле над медијима и опозицијом, и да провере шта ЕК намерава да учини“.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести