Хрватски музеј историје промовише усташтво

ЗАГРЕБ: Док интелектуалци траже реакцију на поступање Хрватског историјског музеја, који је Дан особа с инвалидитетом обележио усташком фотографијом, министарка културе Нина Обуљан Коржинек сматра да је довољно што је она уклоњена са друштвене мреже Фејсбук, пише загребачки недељник Новости.
1
Због архивских фотографија ратних војних инвалида НДХ на којој се види како израђују дечје играчке, којима је Хрватски историјски музеј 3. децембра на својој фејсбук страници обележио Међународни дан инвалида, у понедељак је упућен допис Заштитници грађана Лори Видовић, правобранитељки за особе са инвалидитетом Анки Слошњак и министарки културе Нини Обуљен Коржинек.
 
У допису који су послали теоретичар Томислав Медак и историчар уметности Сања Хорватинчић, упозорава се да је Хрватски историјски музеј објавио кратки видео састављен од низа фотографија које приказују особе с телесним оштећењем у усташким униформама, како у процесу рехабилитације израђују играчке за децу.
 
"Из попратног коментара Музеја очевидно је да је реч о пропагандним материјалима ''Министарства оружаних снага НДХ-а'' - који сугеришу хуманост режима НДХ, како према особама с инвалидитетом, тако и према деци. Сутрадан, 4. просинца, након ллавине негативних коментара, Музеј је објаву уклонио", стоји у допису.
 
Навели су и да такво повезивање Дана особа с инвалидитетом с пропагандним материјалом усташког режима представља "инструментализацију инвалидитета у циљу приказивања усташког режима у хуманом светлу", као и да такав чланак садржи елементе кривичног дела "одобравања, порицања или знатног умањивања злочина према човечности и ратног злочина".
 
У допису се подсећа да Музеј притом није појаснио садржај и контекст настанка тих фотографија, што је у супротности са Статутом Хрватског историјског музеја који своју делатност дефинише, између осталог, као "излагање и комуницирање у сврху проучавања, едукације и уживања цивилизацијских, културних материјалних и нематеријалних добара".
 
Изостављање контекста фотографија и њихово везивање уз дан обележавања права особа са инвалидитетом, наводи се, супротно је и Етичком кодексу ИЦОМ-а.
 
Дописом се захтева да тужиоци и Министарство културе у оквирима својих надлежности покрену поступке према Хрватском историјском музеју и особи одговорној за рад Музеја, како би се приступ у документовању друштвене историје променио, а кривично дело санкционисало.
 
С друге стране из Министарства културе је загребачком Јутарњем листу на питање да ли је затражено објашњење од директорке Музеја, саопштено да су упознати о случају са фотографијом на Фејсбуку и констатовали да је она повучена са те друштвене мреже.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести