Иницијатива за уједињење северне и јужне Митровица

ПРИШТИНА: У јужној Митровици за сутра је заказана ванредна седница скупштине општине, која ће разматрати иницијативу о поновном уједињењу северне и јужне општине Митровица. 
kosovska mitrovica
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Тај предлог изнео је јуче градоначелник јужне Митровице Агим Бахтири. Циљ иницијативе је да се амандманима измени косовски закон о администаривним границама општина, чиме би се омогућило уједињење северног и јужног дела Митровице.

"Време је да исправимо грешке и да повратимо северни део града а да ја будем градоначелник "уједињене" Митровице", написао је Бахтири на Фејсбуку, након оставки градоначелника четири српске општине на северу Косова.Бахтири очекује од привремених приштинских институција да предузму "правне радње" за укидање одлуке о подели Митровице на две општине. 

Косовска Митровица је подељена након НАТО бомбардовања 1999. године на северни део, у коме живи претежно српско становништво, и на јужни део, у коме живи претежно албанско становништво. Општина северна Косовска Митровица формирана је на основу Закона косовске скупштине о административним границама општина, у фебруару 2008. године. 

Настала је, иначе, по плану Мартија Ахтисарија за децентрализацију на Косову и Метохији и требало је да буде општина са српском етничком већином, на подручју општине Косовска Митровица. Обзиром да је локално становништво бојкотовало све локалне изборе, које су спроводиле привремене косовске инстутуције, општина није конституисана и није имала органе власти до новембра 2013. године. 

Општина Северна Митровица не постоји по актуелном Закону о територијалној организацији Републике Србије од 27. децембра 2007. године, али је Влада Србије подржала излазак на изборе и формирање ове општине по косовским законима.

У јужној Косовској Митровици, живи око 110.000 становника и већина су Албанци, уз мање заједнице Бошњака, Турака, Рома, Ашкалија, Египћана и Горанаца, док у северној Митровици живи око 20.000 становника од којих су 17.000 Срби, а 3.000 мањине и то највише Албанци, Бошњаци, Роми и остали. 

Северном делу припадају и етнички мешовита насеља Горњи Суви До и Доњи Суви До. Из јужног дела Косовске Митровице око 8.000 Рома је, после доласка КФОР-а, расељено у северни део и централну Србију.Мост који раздваја јужну и северну Митровицу више пута је био место сукоба, а 2014. године уместо барикада на њему је постављен "Парк мира".

Две године касније Парк мира је уклоњен и почела је реконструкција моста.

ПР:О иницијативи Бахтирија кад буде званична

ПРИШТИНА:Привремене приштинске институције засад не знају ништа званично о иницијативи председника Општине јужна Митровица, Агима Бахтирија, о "уједињењу тог и северног дела" града Косовске Митровице, након што су градоначелници четири српске општине на северу Косова поднели оствке. 

Портпарол приштинских институција, Доњети Гаши, изјавио је данас медијима да су о тој иницијативи сазнали из медија, те да о томе још није могло бити разговора.

"Ако буде предлог, изаћи ћемо са нашим ставом", рекао је Гаши.

У АКР, странци шефа косовске дипломатије Беџета Пацолија, којој припада Бахтири, кажу да је реч "о индивидуалној иницијативл". 

"Не могу рећи да ми то подржавамо или да се противимо. Доро би било да одржимо састанак и да саслушамо шта други о томе мисле, како бисмо заузели став", рекао је Фатмир Матоши.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести