Интензивно радимо, очекујемо нова поглавља у јуну 

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је Србија спремна за отварање пет преговарачких поглавља - 33 (финансијске и буџетске одредбе), 9 (финансијске услуге), 13 (рибарство), 18 (статистика) и 17 (економска и монетарна унија). 
Jadranka Joksimović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Како је прецизирала, Србија је технички спремна за отварање пет преговарачких поглавља, односно, преговарачке позиције за та поглавља су званично предате председавајућем ЕУ.

Конкретно, у питању су поглавља 33 (финансијске и буџетске одредбе), 9 (финансијске услуге), 13 (рибарство), 18 (статистика) и 17 (економска и монетарна унија), навела је Јоксимовић.

Она је нагласила да ће државе чланице ЕУ разматрати одлуку о отварању поглавља након објављивања годишњег извештаја о напретку Србије који ће Европска комисија објавити 17. априла. 

Јоксимовић је такође подвукла да је у сталном и редовном контакту са институцијама ЕУ и државама чланицама, као и да је ове недеље информисала амбасадоре ЕУ о пресеку насег ЕИ процеса, са циљем представљања реформских резултата Србије у свим релевантним областима и остваривања даљег напретка у преговарачком процесу са ЕУ.

Министарка је изразила очекивање да ће Србија у јуну бити у могућности да отвори значајнији пакет преговарачких поглавља, јер би то била позитивна политичка порука нашој земљи у условима свеукупно повољније атмосфере за процес проширења у ЕУ као и приоритетима бугарског председавања.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести