Интерес је Хрвата, можда и више него Срба, поштовање Дејтона

БЕОГРАД: Србија жели пуно поштовање Дејтонског споразума и свако његово рушење и измена мора да добије сагласност српског народа и РС, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.
1701_av_press10
Фото: Танјуг (Видео)

Вучић је, након састанка са српским чланом Председништва БиХ, на питање да ли Србија и РС имају план уколико се интензивирају разговори о ревизији Дејтона, као и да ли Хрватска има моћ да покрене то питање ревизије Дејтона и да ли је то у њеном интересу, рекао да не жели да тумачи њихове интересе, али да жели да примети, као неко ко прилично добро познаје ситуацију у региону, да то не би био интерес Хрватске.

„Што се тиче хрватског народа приоритетни интерес је поштовање Дејтонског споразума, као и Србима, а можда и више. Не видим какав би нашла интерес који би водио ка укидању права народа и ентитета, али не искључујем могућност да то тумаче другачије“, објаснио је он.

Желимо РС као ентитет у оквиру БиХ, истакао је, пуно поштовање Дејтонског споразума, а свако рушење и измена мора да добије сагласност српског народа и РС.

"Ако не буде сагласности српског народа и РС нема измене”, поручио је је он.

Вучић је указао да би било боље да нико ни не покушава да у то улази или шта намеће.

Даље је указао да ће једно питање износити на сваком месту и на сваком сусрету, због чега ће, како је констатовао, у наредном периоду вероватно имати мање сусрета јер не могу да му на то пруже ваљане одговоре.

„Какво права на језик и предсављање има 28,75 одсто Срба у Црној Гори у односу на 25,3 одсто Албанаца на територији Северне Македоније ? Може ли било ко да пружи одговор на то питање?“, упитао је он.

Вучић је констатовао да је до јуче било забрањено да се говори о броју Срба у Црној Гори, И поручио да њему неће нико моћи да то забрани, док неки други ни данас не смеју да говоре о томе.

„Како нека права имају Албанци на Косову, а како немају Срби права, по ком то критеријуму и принципу?”, упитао је он.

Вучић је на крају нагласио да је за Србију И српски народ најбоље да сачувамо РС у оквиру БиХ, јер тако гарантујемо стабилност И мир, а да питање које поставља, поставља како би се виделе замене теза.

Вучић о амбасадору: Поштујем избор Хрватске

Председник Александар Вучић изјавио је данас да поштује избор Хрватске за амбасадора те земље у Србији и додао да су српско-хрватски односи међу кључнима за очување мира и стабилности у региону.

"Њихов је избор, као што је њихово да све знају о нама, као и наше да знамо све о њима, али да гледамо како да градимо боље односе у будућности", рекао је Вучић , упитан о шта српско-хрватским односима може донети Хидајет Бишчевић, један од најближих сарадника Фрање Туђмана, који је предлежен за будућег амбасадора Хрватске у Србији.

Вучић је навео да ће брзо дати агреман Бишчевићу, да ће га дочекати у Београду и пожелети му да унапредимо односе, јер су српско-хрватски односи како је рекао, уз српско-албански и српско-бошњачке, кључни за очување мира и регионалне стабилности.

Одговарајући на исто питање, Додик је био много критичнији уз опсаку да је Бишчевић, који је рођен у БиХ, битно утицао на то да се сатанизује српски народ у време грађанског рата у БиХ, те да је био веома активан у структурама око Фрање Туђмана и радио је све што је могао против Срба.

"Примарни односи у региону, односи између важнијих народа, а сигурно су хрватски и српски народи и њихове државе су важни. Требало је да се води рачуна да се пошаљу људи који могу да допринесу додатном разумевању, а не додатним проблемима", рекао је Додик.

"Свакако, када дође, треба га питати свашта", додао је Додик.

Хидајет Хидо Бишчевић предложен је за новог амбасадора Хрватске у Србији, којег званични Загреб, упркос противљењу најутицајније опозиционе СДП, покушава да озваничи само месец дана пре ступања на дужност изабраног председника Зорана Милановића.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести