Интересовање за права српског народа и СПЦ није мешање

БЕОГРАД: Србија се не меша у унутрашње ствари Црне Горе, то је уопште не интересује, једино што је интересује јесу права и положај српског народа и Српске православне цркве у Црној Гори, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић додајући да је званична политика Црне Горе да су Срби реметилачки фактор, који угрожава наводно њихову независност.
1
Фото: Tanjug

Дачић је то рекао коментаришући изјаву министра спољних послова Црне Горе Срђана Дармановић који је рекао да Црна Гора не води антисрпску политику и да Дачић то добро зна, већ да води ону политику која је у корист Црне Горе, да су протести због Закона о вероисповести демократија и да се Србија на различите начине меша у те ствари.

Шеф српске дипломатије је истакао да интересовање за права српског народа и СПЦ није мешање у унутрашње ствари, јер Србија има уставну обавезу да води рачуна о свом народу, а да с друге стране Црна Гора има међународне обавезе.

"Како се интересовање Србије за права свог народа којег има 29 одсто у Црној Гори може оценити као мешање у унутрашње ствари", казао је Дачић у изјави новинарима на пријему поводом предстојеће министарске конференције "Од Солуна до Загреба".

Истиче да Србија није повукла ниједан потез који би закомпликовао ствари у Црној Гори, већ да се Београд залагао за дијалог црногорске власти са својим грађанима - са српским народом и СПЦ.

Упитао је и како се може објаснити чињеница да Срба има 29 одсто, а да их има пет или шест одсто у државној администрацији и истакао да то није ништа друго него дискриминација.

Како је навео, за такве изјаве је нарочито парадоксално да долазе из Црне Горе која се на најбруталнији начин умешала у унутрашње ствари Србије признајући Косово као независну државу и гласајући за Косово у свим међународним организацијама.

"Они третирају Србе као антидржавни елемент, мени су рекли њихови званичници да је то зато што су Срби у опозицији, што значи да се права Срба мере по томе да ли су на власти или у опозицији", казао је.

Званичници у Србији позивају да се прекине са антисрпском кампањом у Црној Гори, навео је Дачић и додао да се не може другачије тумачити него као стварање антисрпске кампање то да се неко нападне због подизања три прста или ношења српске заставе.

Како каже, званична политика Црне Горе је та да су Срби реметилачки фактор, да они угрожавају наводно њихову независност.

"Као да Србе из Ниша занима да ли ће Црна Гора да има своју државу или неће. Ми се тим питањем не бавимо, интересују нас права Срба, једино то и на то нам дајте одговор", поручио је шеф српске дипломатије.

Испричао је и да је пола његове делегације из Црне Горе, као и да је наш амбасадор у Подгорици рођен у Никшићу и упитао:

"Јел има један Србин амбасадор Црне Горе негде?"

Како наводи, он још није упознао Србина у Црној Гори који је на власти.

Наводећи да Србија игра отворених карата и да нема шта да крије, Дачић је рекао да се ипак не може очекивати да "аплаудирамо што су донели овај Закон".

Када би Србија донела закон да су све католичке цркве у власништву државе Србије, све џамије, то сигурно, а што је и нормално за очекивати, не би било дочекано аплаудирањем, приметио је шеф српске дипломатије и додао:

"Они нису уважили препоруку Венецијанске комисије, а она је препоручила да се закон не усваја док се не договоре са верским заједницама."

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести