Ипсос: Рејтинг Вучићевог СНС расте, Јанковићев покрет пада

БЕОГРАД: Уколико би се ових дана одржали парламентарни избори Српска напредна странка сама би надмоћно освојила скупштинску већину, односно 54 одсто гласова, показује јулско истраживање "Ипсос стратеџик маркетинга", које објављује "Ало!”.
SNS
Фото: Dnevnik.rs

Проценат од 54 одсто гласова опредељених бирача, колико би добио СНС у процентима се скоро поклапа са оним који је Александар Вучић добио на председничким изборима у априлу ове године.Према истраживању "Ипсоса", Покрет слободних грађана Саше Јанковића добио би 11 одсто гласова, а СПС осам.

Што се тиче деснице, Шешељев СРС и Двери Бошка Обрадовића налазе се на ивици цензуса са по пет одсто гласова.Испод цензуса били би ДС и ÐБ са по четири одсто док би остале странке добиле укупно девет одсто гласова, док се СДС Бориса Тадића се не налази међу првих седам странака. 

"Нема дилеме да СНС треба да се захвали на одличном рејтингу управо Вучићу, а занимљиво је управо то да се рејтинг странке скоро поклапа са његовим резултатом на председницким изборима.То није слуцај са Сашом Јанковицем, који је у паду и чији покрет у процентима има мање гласача од онога колико је људи за њега гласало као председничког кандидата", рекао је за "Ало" директор сектора за истраживање јавног мњења у „Ипсосу", Марко Уљаревић.Према његовим речима, са друге стране, лева страна политичког спектра има ограницен укупан број бираца, па је цену тога што је Јанковић најјачи у опозицији "платила" Демократска странка, која је већ неколико месеци испод цензуса.

"Ових седам странака су, према тренутној ситуацији у конкуренцији да се нађу у парламентну на неким наредним изборима. Сви остали су далеко испод и заједно имају девет одсто. Осим тога, постоји тренд пада броја опредељених бираца, што је и логицно, пошто су страсти око председницких избора спласнуле, а за предстојеце београдске и локалне изборе се још не зна када це бити одржани", објашњава Уљаревић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести