ИПСОС: Србија иде добрим путем, Вучићу се највише верује

БЕОГРАД: Више од половине грађана сматра да Србија иде правим путем, већина позитивно оцењује досадашње напоре државе у борби против епидемије корона вируса, а када је реч о политичарима убедљиво највише поверења грађани имају у председника Александра Вучића, показало је најновије истраживање ИПСОС-а.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Коментаришуци резултате тог истраживања, спроведеног пред крај ове године, директор ИПСОС-а Марко Уљаревић каже да је СНС најјача партија са више од 60 одсто подршке.

Када је реч о рејтингу странака, од 3,5 милона грађана 60,5 одсто би поверење дало СНС-у, СПС 8,7 одсто, затим Доста је било 3,7 одсто, Спас Александра Шапића са 3,6 одсто, а поред њих, у зони преласка цензуса су и СРС, ДС С и ПОКС.

Да Србија иде правим путем верује чак 56 одсто грађана Србије, 30 одсто анкетираних верује да Србија иде погрешним путем, док је 14 одсто оних који не могу да се одлуче да ли је Србија на правом или погрешном путу.

Уљаревић каже да је корона променила све, па тако и проблеме који муче грађане.

Као пример је навео да је у фебруару 2008. када је Косово самопрогласило независност, то био највећи проблем за највећи број грађана.

Од краја 2016. до фебруара 2020. регистрован је, каже, пад перцепције незапослености, услед великог броја директних страних инвестиција и отварања нових радних места, и једним делом промене приоритета - јер је у том периоду Косово постајало све важнији проблем.

"Међутим, од марта ове године вирус корона је убедљиво на првом месту", каже Уљаревић и напомиње да анкетиранима нису предложени проблеми, већ су их сами наводили спонтано.

"Сада, на крају 2020, сваки четврти грађанин Србије (26 одсто) спонтано наводи вирус корона као проблем који га највише мучи. Тек сваки десети (девет одсто) наводи незапосленост, шест одсто наводи Косово, исто толико низак стандард (мале плате), као и економију, док пет одсто наводи здравство, колико наводи и корупцију", навео је Уљаревић за Курир.

Анкета је показала, каже Уљаревић, да грађани Србије, упркос свим кампањама усмереним против кризног штаба, владе и председника Вучића, изразито позитивно оцењују досадашње напоре у борби против ове епидемије.

"Највећи део грађана учинак државе у борби против короне оцењује оценом 5 - њих 31 одсто, оценом 4 - 22 одсто.

А када је реч о политичарима, каже Уљаревић, анкетирани грађани су према индикатору поверења са 40,2 одсто спонтано навели Вучића.

Први следећи, далеко испод, је Ивица Дачић са 3,6 одсто, а затим следи Ана Брнабић са 1,7 одсто, док сви остали у збиру имају 8,7 одсто.

Сваки трећи грађанин Србије или 29,7 одсто не верује никоме, док 11,2 одсто не зна или одбија да наведе личност којој највише верује.

У апсолутним бројевима то значи, прецизирао је да нешто мало мање од 2,1 милион грађана Србије наводи Александра Вучића као политичара којем највише верује.

У Дачићу највише поверења има 190.000, грађана, а у Драгана Диласа, на пример, нешто мало преко 30.000.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести