Пастор: Превремени избори не би вратили политику у нормалну колотечину

Председник Скупштине Војводине и Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор у интервјуу за „Дневник” каже да га забрињава ова ситуација на политичкој сцени.
Predsednik Skupštine Vojvodine i SVM-a Ištvan Pastor Foto: R. Hadžić
Фото: Председник Скупштине Војводине и СВМ-а Иштван Пастор Фото: Р. Хаџић

Јер, како наводи, праг толеранције подигнут је страховито високо и лагано улазимо у ситуацију у којој је у суштини све дозвољено, или се доживљава као да је све дозвољено и слободно.

– Мислим да то сваког нормалног човека треба да забрињава, без обзира на то да ли навија за једну политичку опцију или другу – поручује Пастор.  

Шта вас конкретно забрињава?

– Увек ћу се залагати, у складу са својим могућностима, за то да свако може слободно да изнесе свој став, може да буде незадовољан и да то своје незадовољство може изразити транспарентом, шетњом, звиждањем, и свим осталим неконвенционалним парламентарним средствима, да кажем, уличним политизирањем. Никада, међутим, нећу прихватити оно што, нажалост, лагано постаје нормално – да сваком може да падне на памет да уђе у јавну установу, направи циркус на степеништу Скупштине и евентуално покуша силом да уђе у Скуптштину. Мислим да је то недопустиво. То нема везе са слободним изражавањем става. То има везе са стварањем насилничке атмосфере у друштву, и у том делу мислим да нема места разговору о томе ко је то започео, ко је то проузроковао, ко је дао повод за то. По мом слободном суду, за то не може да буде повода и не може се наћи ни једно једино оправдање.

Сматрате да протести стварају насилничку атмосферу?

– Они су створили насилничку атмосферу. Морам и да кажем да то није ништа ново. У том смислу, ако то човек гледа мало у контексту, види да је то иста реторика, исти сценарио, исти след догађаја који се може видети на европском политичком простору. Све се организује из истих уyбеника, све се ради по истом сценарију, из сценарија описаних у књизи, на пример, Срђе Поповића, или Алинског. То нису новоуми који се измишљају у канцеларијама организатора, рецимо, београдских или новосадских скупова, или у Суботици. То су матрице које су део политичке белетристике светских размера.

 Да ли би превремени парламентарни избори смирили узбуркану политичку сцену?     

– Мислим да то није у узрочно-последичној вези. Плашим се да расписивање избора не би утицало на то да се политика врати у неку нормалну колотечину. Јер, мислим да је опозицији јасно да ни кроз изборе не би дошли до веће легитимне политичке снаге, у смислу јачег парламентарног присуства него што данас имају. Чак је вероватно да би та снага била и мања. Зато се упућују поруке о потенцијалном бојкоту евентуалних парламентарних избора с једне стране, с друге, изговарају се критике и задршке у односу на генералне претпоставке за изношење ставова у смислу проблема око медијског присуства, медијских слобода, изборних правила, правичности изборних правила… То је у суштини склоп елемената политичке реторике карактеристичне за свако опозиционо политизирање, тако да не мислим да би расписивање превремених парламентарних избора нешто битно променило. Ни што се тиче укупне ситуације у предизборној кампањи, а, плашим се, ни што се тиче ситуације после евентуалних превремених избора.


Thumbnail

У туђе се двориште не меша

На крају сте свог трећег председничког мандата, да ли бисте  прихватили и четврти?

– После дугог размишљања, донео сам одлуку да, ако изборна скупштина буде мислила да заслужујем да будем кандидат за председника, ја ћу кандидатуру прихватити. По садашњем стању ствари, то ће и ићи у том правцу. Знам да у једном веома гласном делу војвођанског мађарског јавног говора то изазива негодовање. То је њихово право, они су ван странке, али је то пре свега страначко питање, и мислим да је кафански ред ствари да се у туђе двориште не меша. С друге стране, мени је јасно зашто они заузимају такав став: због тога што им је јасно да до тренутка док сам председник СВМ-а неће бити објављен конкурс за пријем нових другара. Они у ту причу сигурно неће моћи да уђу, а видим да би ушли, али ко ти једном забије нож у леђа, тај је спреман и на остале гадости. Тако да мислим да ће изборна скупштина бити организована како то доликује. Након изборног конгреса следе избори по дубини у општинским и у месним организацијама и волео бих да све то окончамо до лета.


Опозиција и даље бојкотује рад парламента. Како то коментаришете?

– Не знам како ће се опозиција понашати на следећој седници Скупштине Војводине, која је заказана за 11. април. Желео бих само у односу на ситуацију у војвођанском парламенту да кажем да не видим ни један једини оправдани разлог за такав став. То је легитиман став, који ће требати да бране испред оних који су им омогућили да уђу у Скупштину, који су гласали за ту опцију. Ја сам и на почетку рекао: лако је донети одлуку да се не присуствује седници, али је тешко донети да се врати у Скупштину. Мислим да би требало да донесу ту одлуку.

Постоје ли механизми с којима би се посланици на сталном раду у Скупштини Војводини могли натерати да се врате у посланичке клупе, с обзиром на то да примају плату, а бојкотују рад?

– Нема правних механизама да се то уради, само политичких. Они нису у рукама председника Скупштине, или политичких опција које чине парламентарну већину. Политички механизми су у рукама бирача, који сигурно нису дали свој глас за то да се њихови ставови не заступају у парламенту. Тако да ће бирачи ценити њихов учинак када за то дође тренутак, кад буду расписани избори, а они ће бити сигурно расписани догодине. Других механизама нема ни за посланике који су на сталном раду у Скупштини. Нико нема право да посланику ускрати исплату накнаде или плате због тога што се не појављује на седницама. 

Најављена је заједничка седница влада Србије и Мађарске, да ли имате информације о томе када и где ће бити одржана и шта је тема?

– Није моје да о томе говорим. Мислим да је свима нама битно што постоји континуитет у перманентности одржавања тих седница, а ова заједничка седница ће бити, ако се не варам, пета по реду. Колико ми је познато, на дневном реду ће се наћи велики број споразума, који ће се потврдити одлукама и бити потписани. По мом сазнању, на дневном реду је десетак споразума, значајних за разноразне области, примера ради, нострификација диплома. Припреме за предстојећу седницу су обављене билатералним састанцима државних секретара, министара у претходном периоду и колико ми је познато, споразуми су спремни за усвајање.     

Савез војвођанских Мађара је пред веома активним периодом, с једне стране, најавио је кампању за избор посланика за Европски парламент, предстоје страначки избори, а ту је и могућност расписивања превремених парламентарних избора. Шта очекујете?

– У праву сте кад кажете да је то активан период у смислу свих тих значајних догађаја, па и у случају да не буду расписани превремени парламентарни избори. Радимо пуном паром. Мислим да ћемо у складу с реномеом, који бар у својим очима имамо у односу на себе, удовољити тим обавезама. Можда је изборна скупштина у странци најмање битна за јавност јер је то мање-више унутрашња ствар, иако има последица и споља. Изборна скупштина је заказана као редовна за 4. мај у Дорослову. Никада СВМ није организовао скупштину у западној Бачкој, сада ћемо је одржати тамо и због тога што желимо на неки начин да ставимо до знања да ценимо напор тог дела странке за напредак те средине, околину Сомбора, Оџака... С друге стране, желели бисмо да на тај начин скренемо пажњу на Дорослово, које је за нас веома значајно, ходочасно место. Тамо је у току велики развој, који том делу Војводине даје печат туристичке привлачне снаге. Значи, у току су припреме за изборну скупштину, на којој се бира и Савет странке и све тече у радној атмосфери, а смео бих да кажем и свечарској јер је изборна скупштина истовремено и нека врста празника.

Ержебет Марјанов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести