Из Грчке уверавања да неће признати Косово

АТИНА: Председник Народне скупштине Србије Ивица Дачић искористио је посету Атини за билатералне сусрете са грчким колегом Константиносом Тасоуласом, Архиепископом атинским Јеронимом II и сада шефом опозиције, а некадашњим премијером Грчке, Алексисом Ципрасом који су му потврдили да Грчка неће признати једнострано проглашену независност Косова.
s
Фото: pixabay.com

"И представници власти, односно председник парламента, шеф опозиције, архиепископ, сви говоре исто, а то је да Грчка неће признати једнострано проглашену независност Косова. На нама је да ту тему стално држимо активном, односно да постављамо ту врсту питања јер је то за нас од великог значаја", казао је Дачић.

Председник парламента, који у Атини учествује на конференцији председника Парламента у организацији Савета Европе, казао је да је архиепископ Јероним веома важна личност не само у православном свету, већ и у друштвеном животу Грчке.

"У отвореном разговору архиепископ Јероним ми је рекао да он сматра да је Косово поље, како КиМ у Грчкој зову, важно за Србе као што је за Грке Акропољ", казао је Дачић.

Додаје да му је архиепископ пружио уверавање да је позиција Грчке, бар што се тиче православне цркве, односно Архиепископије, по питању КиМ веома стабилна.

Говорећи о састанку са председником Хеленског парламента Тасусоуласом, Дачић каже да су договорили и да до краја године његов грчки колега дође у посету Србији јер је, како додаје, потребно да се одржи заједничка седница две комисије за сарадњу парламената Србије и Грчке.

Осврћући се на свој састанак са сада шефом опозиције Ципрасом, Дачић каже да је он велики његов пријатељ и пријатељ председника Александра Вучића и додаје да су са њим имали добру сарадњу док је био премијер.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести