Из Србије Зимбабвеу вакцине и 65 тона прехрамбених намирница

ХАРАРЕ: Уговор о донацији Србије Зимбабвеу која се састоји од 30.000 вакцина против вируса корона потписали су данас у престоници те афричке земље министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар иностраних послова Зимбабвеа Фредерик Шава.
s
Фото: mfa.gov.rs

За Зимбабве из Србије је опредељена и помоћ од 65 тона прехрамбрених намирница, међу којима су брашно – 20.000 килограма, шећер, со и тестенине по 10.000 килограма и 15.000 литара сунцокретовог уља.

Селаковић је у Харареу, на заједничкој конференцији за медије са Шавом, указао на то да Србија намерава да настави сарадњу са Зимбабвеом и осталим афричким земљама на принципима и вредностима као што су поштовање независности, суверенитета и територијалног интегритета, али и немешања у унутрашње послове других држава.

Истакао је и да ће Србија у складу са својим могућностима наставити да помаже Зимбабвеу и другим афричким државама.

Селаковић је подсетио да Србија и Зимбабве имају деценијама дуге пријатељске односе и пренео је поздраве грађанима те афричке земље од председника Александра Вучића и грађана Србије.

Искреност и топлина ових поздрава одражавају нашу блискост и међусобно разумевање као представника слободољубивих нација, рекао је Селаковић и нагласио да као и у кључним тренуцима антиколонијалне борбе, када су Београд и Југославија дипломатски, морално, војно и на друге начине помогали ослободилачке покрете афричких народа, на исти начин данас Србија, у оквиру својих могућности, помаже пријатељском народу Зимбабвеа у изазовним и тешким временима за цео свет.

Селаковић је указао и на то да је и Зимбабве подржао нашу земљу у најтежим тренуцима током деведесетих година тиме што је као нестална чланица СБ УН гласао против увођења санкција Београду.


Зимбабве ће наставити да подржава Србију по питању КиМ

Министар иностраних послова Зимбабвеа Фредерик Шава истакао је данас да та афричка земља подржава територијални интегритет и суверенитет Србије када је у питању Косово и Метохија, додајући да ће наставити и у будућности то да чине.

Шава је, на заједничкој конференцији за медије са министром спољних послова Србије Николом Селаковићем у Харареу, казао да Зимбабве подржава Србију по том питању јер подржава чињенице и истину.

Зимбабве је било уз Србију када је Србији нападнут територијални интегритет проглашавањем једностране незавинсости Косова. Знамо да је и историјски и културно Косово део Србије и када смо подржали Србију у УН, ми смо то урадили јер смо препознали те чињенице, казао је Шава.

Додао је да сматрају да је Косово саставни део Србије и да ће наставити да подржавају Србију по том питању и убудуће, без обзира како би се то могло одразити на њих.

Чинимо то јер верујемо у чињенице и истину и то су разлози зашто ћемо увек бити уз Србију у међународним форумима, поручио је министар Шава.


Тиме је Зимбабве заслужио вечну захвалност Србије. Вредности и принципи на којима је наша сарадња заснована у прошлости и на којима је визија наших државника била заснована и данас су релевантни. Мирно решавање несугласица, толеранција, једнакост, право на одрживи развој, поштовање, казао је шеф српске дипломатије.

Одговарајући на питања новинара из Зимбабвеа, Селаковић их је упознао са начином на који се Србија суочила и бори против пандемије вируса корона и у том смислу је изразио и уверење да ће у предстојећем периоду владе Србије и Зимбабвеа оснажити сарадњу када је реч о боби против Цовид 19.

Министар Шава је истакао да Зимбабве виско цени то што им Србија помаже вакцинима против вируса корона и изразио је наду да би наша земља можда могла да помогне да Зимбабве и сам почне да производи вакцине.

Знамо да је Србија пријатељ Африке и Зимбабвеа, рекао је Шава поручујући народу у Србији да су веома захвални на донацији вакцина и хране.

Шеф дипломатије Зимбабвеа је нагласио да није иненађујуће то што Србија притиче у помоћ Зимбабвеу у тешким тренуцима.

У том смислу подсетио је да је СФР Југославија, чија је Србија наследница, пружила велику помоћ у процесу стицања независности Зимбабвеа.

Имали смо у прошлости велику сарадњу, трговали смо, размењивали искуства, компаније из Југославије су учествовале у градњи Зимбабвеа, а многе компаније попут Енергопројекта, су заправо српске компаније, рекао је Шава.

Селаковић је претходно званичницима Зимбабвеа уручио позив да 11. и 12. октобра у Београду учествују у обележавању 60. годишњице од прве Конференције Покрета несврстаних земаља, а поводом тога, Шава је оценио да је то одлична и веома добродошла идеја и поручио да ће Зимбабве са великим задовољством учествовати на обележавању у Београду.

Министар Никола Селаковић ће у наредна два дана посетити и друге земље југа Африке - Замбију, Анголу и Намибију, где ће предати вакцине против вируса корона, али и позвати званичнике тих земаља на обележавање 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести