Изетбеговић: Срби да прихвате истину, Додик да призна геноцид

САРАЈЕВО: Лидер најутицајније бошњачке Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић, који је за Србе рекао да су лош народ, након оштрих критика представника међународне заједнице у БиХ, огласио се данас тврдњом да није непријатељ српском народу и позвао Милорада Додика да, између осталог, призна да је у “Сребреници извршен геноциде”.
Izetbegovic Foto Tanjug S.Radovanović, arhiva
Фото: Tanjug S.Radovanović, arhiva
Изетбеговић каже да није против Срба, али јесте, како наводи, против “ксенофобне, шовинистичке, антибосанске и антибошњачке политике”.
 
Изетбеговић је у опширном посту на свом фејсбук профилу позвао Србе да, како каже, прихвате истину, а он ће наставити да их позива да престану да подржавају оне који их “држе у лажи и воде у нове неспоразуме и сукобе”.
 
Како је навео, српске лидере, а Милорада Додика на првом месту, позвао је да призна “геноцид над Бошњацима и извини се и у име српског народа”, као и да, како каже, престане да “велича пресуђене ратне злочинце, које слави као хероје”.
 
Иако је плоча са именом Радована Караџића скинута са Студентског дома на Палама, Изетбеговић позива Додика да се извини зато што је тај дом назвао по, како наводи, “ратном злочинцу” и зато што је “доделиио одликовања другим ратним злочинцима”.
 
Од Додика тражи да, како каже, предстане да шовинистички вређа Бошњаке и остале неистомишљенике, међу којима су, тврди, и “Срби који не подржавају његову политику”.
 
Изетбеговић од Додика тражи и да престане да слави Дан када су, како наводи, српски парламентарци одлучили да се „територијално разграниче са Бошњацима и Хрватима“, као и да омогући да Бошњаци и Хрвати у Републици Српској уживају иста права као Срби и омогући им право на босански језик.
 
Позвао је Додика и да, како каже, престане да води “политику усмерену против државе Босне и Херцеговине и почне да поштује њене институције”.
 
Изетбеговић позива српског члана и председавајућег Председништва БиХ да, како наводи, “престане да води сепаратистичку политику и посвети се изградњи државе и друштва у којима ће се сваки човек, без обзира на верску и националну припадност, осећати сигурно и равноправно”.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести