Ј. Јоксимовић: Чека се одговор о методологији уласка у ЕУ

БЕОГРАД: „Србија није донела одлуку да ли ће придруживање Европској унији (ЕУ) наставити по новој методологији јер од европских партнера још није добила јасан одговор шта она конкретно значи, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

Она је за Радио Слободна Европа рекла да Србија није против нове методологије, али прво мора да зна како се њом вреднује досадашњи напредак.

"Занима нас да ли ћемо у нашем приступном процесу онда отворити скоро све кластере одједном, јер из скоро свих имамо отворена нека од поглавља", навела је Јадранка Јоксимовић и додала да ће Србији бити лакше да се изјасни када добије одговор.

Јадранка Јоксимовић је напоменула да је многим колегама у Европи и званичницима Европске комисије поставила то питање и додала да нема одређеног рока за изјашњење Србије.

"Услед измењених приоритета у Европи током пандемије корона вируса, настојала сам да наш упит проследимо кроз директну комуникацију. Проследићемо и писани упит, јер сматрамо да је разјашњење неопходно, и верујем да ћемо добити одговор о начину примене нове методологије“, навела је Јоксимовић.

Она је истакла да је Србија дубоко у преговарачком и приступном процесу и да до сада отворена преговарачка поглавља показују напредак у реформским областима владавине права, правде, слободе и безбедности.

"Стога је наше снажно очекивање да евентуалном применом нове методологије досадашњи напредак никако не би смео бити умањен, већ напротив, унапређен", рекла је Јадранка Јоксимовић.

Србија, подсетила је, већ преговара по строгој методологији ЕУ која је у њеном случају посебно стриктно примењена у поглављима 23, 24 и 35 и подразумева да уколико у њима нема напретка ни друга не могу бити отворена.

У Министарству за европске интеграције напомињу да је Србија једина земља која преговара чланство, а која је имала обавезу да у оквиру поглавља 23 (правосуђе и основна права) сачини и посебан Акциони план за заштиту и промоцију права националних мањина.

"Било би добро да су и најмлађе чланице ЕУ имале исту обавезу, а очекујемо да је спроведу и сви други кандидати за чланство, у циљу постизања одрживе регионалне стабилности и добросуседских односа", рекла је Јадранка Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести