Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан, евидентиран напредак у свим областима

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је нови Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција објективан и ''један од бољих'' у последњих неколико година, као и да је евидентиран напредак Србије у свим областима.
joksimovic
Фото: srbija.gov.rs

Јоксимовић је на конференцији за медије у Влади Србије, где је присуствовала представљању Извештаја ЕК о напретку Србије, казала да нови документ на објективан начин говори о свему што је Србија урадила и предузела, као и о стварима које би требало да се наставе и убрзају.

''Ово је добар, објективан извештај који препознаје напоре и јасно нам говори где да идемо, као што је и претходни извештај говорио у ком првацу да идемо. Нови извештај показује да смо остварили резултате и даје нам додатну мотивацију да у наредном периоду спроводимо реформе на још бржи и ако је могуће динамичнији начин'', рекла је Јоксимовић.

Оценила је да је Извештај добра основа за државе чланице ЕУ да на основу препоруке и оцене ЕК у свим областима дају сагласност да Србија до краја године отвори два кластера.

''Да ли ће се то десити зависи од оцене свих држава чланица, да ли ће дати подршку за један или дв акластера.. Ми нећемо седети скрштених руку, активнои ћемо разговареати с асвим државама чланицама да евентуално разјаснимо дилеме које поједине државе имају о некој области'', рекла је Јоксимовић.

Истакла је да је препорука ЕК у Извештају да је Србија потпуно испунила све критеријуме за отварање свих поглавља у оквиру два кластера: кластера 3 који се односи на инклузивни раст и компететитивност у којем је осам преговарачких поглавља, као и кластера 4, са укупно четири поглавља која се односи на зелену агенду, дигитализацију и одрживу повезаност.

''Државе чланице ће се руководити оценама о напретку реформи у области владавине права'' казала је Јоксимовић.

Навела је да је у оквиру кластера 1, који је већ отворен, а који се односи на основе владавине права, констатован је напредак у свим облстима - у реформи правосуђа,слободе изражавања и медија, борбе против корупције, основних људских и мањинских права, борбе против организованог криминала.

''Напредак је негде већи, негде мањи, али је свакако евидентиран као напредак'', казала је Јоксимовић.

Нагласила је да овогодишњи извештај ЕК о Србији може бити оцењен као ''добар утисак'' о земљи и влади која је, како каже, у тешким пандемијским условима и бројним другим изазовима који се отварају у политичком, економском и здравственом сектору, показала жељу, храброст, мотивисаност и ентузијазам да усред преговора, када су се променила правила игре, прихвати нову методологију.

"Нисмо били земља која се жали и буни и то користи као изговор за нерад и мањак реформи, већ, напротив, показали смо спремност, посвећеност, одлучност и храброст да се ухватимо у коштац са новим темама него и начинима на које те теме треба да се спроводе у конкретне реформе", казала је Јоксимовић.

Захвалила је председнику Србије Александру Вучићу и премијерки Ани Брнабић на активном укључивању и подршци ономе што је предузела као ресорни министар да се , како каже, потпуно спремимо структурно, организационо и у сваком другом смислу за нову методологију.

''Уз пуну подршку и укључивање онако како нова методологија и налаже, а то је веће и снажније политичко вођење процеса и то смо успели да урадимо у последњих неколико месеци. Уз немерљив допринос председника Вучића и премијерке Брнабић и свх ресорним министарствима овај процес је добио на сназ, координацији и на политичком вођењу и то се рефлектовало кроз овакав извештај'', закључила је Јоксимовић.

Примедба о запаљивом говору односи се на све

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је вечерас да је чињеница да је у извештају Европске комисије указано на запаљив говор, али и да се он односи на све актере на политичкој сцени Србије, а не само на оне у Народној Скупштини.

"Интерпретација је у реду, али су чињенице важније, а чињеница је да је у извештају поменут запаљив говор који потиче од свих политичких актера, али да је посебна одговорност оних који су на власти и носиоци највиших функција", рекла је Јоксимовић одговарајући на питање новнара везано за констатацију шефа Делегације ЕУ из извештаја ЕК да би волели да у скупштини има мање запаљивог језика и напада на политичке неистомишљенике.

Сви су позвани да смање и не употребљавају говор мржње и запаљив говор, рекла је министар.

"У том одељку акценат је стављен, како то нова методологија налаже, да се прате изјаве највиших државних званичника, и поменуто је да је председник Александар Вучић јавно, експлицитно позвао све да се прекину напади на новинаре, као и да је Брнабић лично иницирала формирање две радне групе, на чијем је челу, а тичу се безбедности новинара и испуњавања акционог плана медијске стратегије", рекла је она.

Како каже, због чињенице да извештај све ово прецизно констатује сви су позвани и сви треба да избегавају запаљив говор.

Министар је на опаску да тај запаљив говор долази од политичара из СНС рекла да је и она из те странке и да мисли да је тај апел председника СНС евидентиран у изваштају, значајан за све њихове посланике и чланове.

Брнабић је на исто питање додала да је у области заштите новинара констатован ограничен напредак, али да је невероватан успех и корак што сада први пут након 2016. године имамо напредак.

Велики је то искорак и велика је ствар и потврда свега што смо урадили од усвајања медијске стратегије и акционог пална за имплементацију медијске стратегије преко оснивања радних група, и што су како је додала, новинари категорисани као приоритетне групе за вакцинацију, што је реткост у свету.

"Битно је и то што је отворена СОС линија за нападе и претње новнарима, сто је отворен wеб портал Безбедни новинар, што је републички јавни тружилац Загорка Доловац дефинисала када дође до напада на медије да мора да се реагује ургентно у року од седам дана", рекла је Брнабић и додала да је важно и то што је са Заштитником грађана направљена центранла база напада и увреда и претњи новинарима и што се промптно решавају случајеви.

Преседница владе рекла је да и поред тога Србија мора да уради много тога па и на пољу тога како се сви политчари обраћају медијима.

Рекла је да јој је жао што се заборавља како то чине поједини политичари из опозиције, а међу њима и Драган Ðилас који чак не жели да прими све новинаре на конференције за медије, што отворено каже да је неко новинар, а неко није.

"То је скандалозно и црвена линија, не знам да је ико други себи то у политици допустио у Сбрији", рекла је она и нагласила да постоји много ствари које Србија мора да уради и урадиће.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести