Ј. Јоксимовић: Мекалистер долази да чује и нашу страну

БЕОГРАД: Известилац за Србију у Европском парламенту Дејвид Мекалистер долази у Београд да чује и са наше стране шта је Србија урадила на путу ка ЕУ, у тренутку када су европски посланици већ дали амандмане на текст резолуције која треба да се усвоји у новембру, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Jadranka Joksimović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Ми смо га већ информисали, али ћемо га додатно информисати - председник вечерас, а сутра и ја. Стално радимо посао, наше је да извештавамо и да промовишемо оно што Србија ради", рекла је Јадранка Јоксимовић у Дневнику РТС, уочи Мекалистерове посете. 

Мекалистер показује, што је врло корисно и коректно са његове стране, каже Јоксимовић, да хоће да чује и са наше стране шта је у међувремену урађено, док многи од европских посланика који су подносили амандмане заправо нису ни пратили шта смо у међувремену усвајали од закона, какав је био процес око уставних амандмана на измене у области правосуђа, које смо још законе донели...

Министарка је истакла да у спровођењу реформи има конкретног напретка, и одговарајиуци на питање водитеља, навела је медијску стратегију где је, каже, започет нови процес - врло инклузиван уз учешће и Мисије ОЕБС-а у Србији - о чему ће, каже, обавестити Мекалистера. 

"Ово је редовна посета Мекалистера који није само известилац за Србију, већ је и председник Спољнополитичког комитета Европског парламента, што је врло значајна функција, и сада је у ЕП на основу извештаја о напретку Србије из априла припремио резолуцију о томе, али резолуција европских посланика више носи политичких коментара и оцена о томе како се спроводе реформе у Србији", објаснила је министарка.

Интересантно је, указује она, да је највећи број амандмана дошао од посланика из Хрватске и Словеније "што говори да су комшије заинтересоване за европски пут Србије, али има ту доста и амандмана неких наших комшија из ЕП који су чак и неке билатералне ствари настојали да у резолуцију укључе". 

"Не верујем да ће сви ти амандмани проћи јер то тек иде на процес усагласасавања, али свакако очекујем једну избалансирану, добру и углавном позитивну резолуцију у новембру у ЕП", рекла је Јоксимовић.

Говорећи о отварању нових поглавља у преговорима, каже да је припремљено пет поглавља и да елемената за напредак Србије има, али истовремено указује да је много оних који не желе напредак Србије.

"Лоша вест за њих - ми не одустајемо", поручује Јоксимовићева.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести