Ј. Јоксимовић: Приступ интернету-право нове генерације

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је пројекат увођења широкопојасног интернета у руралним подручјима Србије који је Србија кандидовала за Економско инвестициони план ЕУ за ЗБ значајан за укупан инклузивни раст Србије у будућности и конвергенцију са европским економијама и изворима новог раста.
joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

Она је након потписивања споразума рекла да ће тако сваком ђаку у било ком делу Србије где живи и иде у школу, бити доступно ново право које се односи на приступ интернету што ће им, наглашава, омогућити да кроз приступ информацијама, дигиталном образовању и знању буду у будућности конкурентни и на европском и на светском тржишту. Напоменула је да ће им то омогућити и нови вид социјалне укључености који је важан за младе људе.

Јоксимовић каже да се потписивањем овог споразума обележава на најлепши начин и школска слава Свети Сава.

“Не могу да замислим лепши начин да обележимо дан првог српског дипломате и просветитеља, који је утро пут српске духовности али и модерности”, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да смо данас у прилици да урадимо на другачије начине и сходно духу времена, нешто што је Свети Сава радио на тада доступне начине и могућности, а то је да умрежимо Србију, проширимо видике, образујемо децу, на начине који су сада доступни како би се унапредио квалитет живота.

“Свих ових година трудимо се да новим начинима који обележавају почетак нове будућности умрежавамо, повезујемо и оснажујемо Србију, пре свега младе школског узраста”, навела је Јоксимовић.

Она је подсетила да је укупна вредност пројекта 76 милиона евра који Србија летос кандидовала у склопу припреме пројеката за Економски инвестициони план за Западни Балкан за који је ЕУ определила значајна средства.

“Тада сам, као координатор програмирања пројеката за финансирање из средстава ЕУ пуним срцем прихватила да кандидујемо, између осталих, управо овај пројекат, а то је наишло на добар одзив код ЕУ и ЕБРД”, напоменула је Јоксимовић.

Зато смо данас потписали са ЕБРД повољан зајам од 1,7 милиона евра за припрему пројектно техничке документације да бисмо могли да припремимо цео пројекат и у наредним годинама повучемо цео Грант из Економско инвестиционог плана од 76 милиона евра за овај пројекат.

Поручила је да се 2020. година показала као прекретница, а да је Србија ушла спремна и прилагодила се новим начинима комуникације, учења и живота у условима изазваним пандемијом.

Нагласила је да је Србија свих претходних година и у склопу припреме националног инвестиционог пројекта “Србија 2025” радила на развојним политикама и инструментама који су и у ЕУ препознати и важни за опоравак економије.

“Тога нема без доступности интернету свих категорија друштва, посебно младих”, рекла је Јоксимовић. Поручила је и да је Србија на време препознала шта су развојни инструменти и нове водеће политике ЕУ садржане у шест кластера, међу којима је један од најважнијих кластер 3, конкурентност, инклузивни раст и социјална укљученост.

“Економски опоравак укључује све ресурсе и капацитете”, каже Јоксимовић и наводи да економски опоравак подразумева и нове типове радних места у складу са савременим технологијама као развојним потенцијалом Србије.

Пројекат увођења широкопојасног интернета је, напомиње, важан и у кластеру 4, који се односи на дигиталну повезаност и зелени договор, као и у кластеру 5, посвећеном ресурсима и развоју пољопривредних политика.

“Тако смо кроз овај пројекат дотакли циљеве развојних политика из три кластере. Спремно смо ушли, припремљено и радознало за све ново како не бисмо били губитници него победници ових промена”, рекла је Јоксимовић.

Захвалила је министарки трговине, туризма и телекомуникација Татјани Матић, кабинету Ане Брнабић, партнерима из ЕУ на подршци коју су показали у погледу овог пројекта.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести