Ј. Јоксимовић: Србија једина искрено пристипила помирењу

БРИСЕЛ: Србија је једина земља у региону која је показала искрен однос према процесу помирења, изјавила је у Бриселу министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
joksimovic
Фото: Tanjug (video)

Имали смо неке проблеме у прошлости. Пуну сарадњу с Трибуналом у Хагу, са српске стране. Што није био случај са осталима. Да не помињем да су највиши званичници наше земље одоговарали пред Судом у Хагу, рекла је Јоксимовић синоћ на конференцији за новинаре после отварања новог поглавља у приступним преговорима Србије и ЕУ.

То, како је навела, није било лако за Србију, која сматра да то према њој није увек било фер, рекла је српска министарка, одговарајући на питање новинара о ставу Србије поводом негирања ратних злочина у БиХ.

Само да знате да се вероватно нецемо, мозда и никада, у потпуности сложити око интерпретације неких историјских догађаја, истакла је.

Јоксимовић је додала да и многе земље чланице ЕУ данас имају различите ставове о неким историјским догађајима који су обележили њихове међусобне односе у прошлости.

Ако будемо причали само о прошлости нећемо имати никакву шансу да обезбедимо бољу будућност нашим грађанима. Мислим да су наш председник Александар Вучић цела српска влада у више наврата показали поштен и искрен однос према регионалном помирење, што није увек било популарно међу грађанима Србије. Волели бисмо да видимо такву посвећеност овом процесу и код других, истакла је Јоксимовић.

Србија већ преговара по стриктнијој методологији

Министарка за европске интеграције каже да Србија пажљиво прати разговоре унутар ЕУ о промени методологије приступања и да ће се по потреби адаптирати.

Немамо ништа против ако ЕУ има нове идеје које би побољшале квалитет процеса приступња. Али било би чудно и не до краја фер да се правила игре мењају током игре, каже Јоксимовић.

Министарака Јоксимовић је након Међувладине конференције у Бриселу оценила да је Србија једина земља која је почела да преговара о чланству по "стриктној методологији" која се односи на отварање приступних преговора поглављима из области владавине права и поглавља 35, праћење имплементације бриселског споразума.

Она је нагласила да је почетак преговора Србије отварањем поглавља 23 и 24 већ била "прва ревизија методологије приступања".

Тешко да услови могу да буду много тежи од оних по којима Србија сада преговара. Ми се не жалимо, са пажњом пратимо и адаптираћемо се. Лично мислим да нова методологија не може да буде примењена на земље које су већ дубоку процесу приступања, каже Јоксимовић.

Министарка Јоксимовић је подсетила да су поглавља 23 и 24, заједно са поглављем 35, фундаментална поглавља која уколико земља не оствари напредак могу зауставити сва остала поглавља у приступном процесу.

То што смо отворили поглавље 4 значи да има напретка у поглављима 23 и 24, у областима које се односе на владавину права, каже Јоксимовић.

Она оцењује да је могло и "више да се уради" на том пољу, али и да је, с друге стране, могло да са Србијом "отвори више поглавља".

Постоје критике када је реч о динамици реформе у области владавине права. У питању су тешке реформе које се тичу уставног оквира земље. Важно је да политичка воља постоји и ми ћемо наставити посао, закључила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести