Ј. Јоксимовић: Србија преговара по најзахтевнијим критеријума

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић уверена је да ће значајни елементи онога што је урађено у области владавине права за последњих годину дана ући у Извештај ЕК о напретку који се очекује почетком октобра.
joksimovic
Фото: Ministarstvo za evropske integracije

Зато је, каже, изненађена изјавом немачког амбасадора Томаса Шиба који је рекао да је она у праву да Србија има пет спремних поглавља, али да није рекла да отварање зависи од напретка у кључним поглављима владавине права.

На питање Танјуга да прокоментарише ту изјаву амбасадора Шиба, Јоксимовић каже да, ако ико стално наглашава колико по стриктној и захтевној методологији преговара Србија, то је она.

Навела је да се годинама бори за отварање сваког поглавља, и да зна колико је важна процена о напретку у области владавине права.

Јоксимовић каже да је изненађена том изјавом амбасадора са којим, наводи, иначе, врло коректно и конструктивно сарађује годинама на промоцији европског пута Србије, као и билатералне развојне сарадње Србије и Немачке.

"Свако од 18 поглавља које смо отворили, отворени су јер је било нотирано да је било напретка у владавини права", каже Јоксимовић.

Зна, наводи, врло добро како су изгледали годишњи Извештаји о напретку уназад неколико година, као и то да је и у јуну неформални извештај давао доста елемената за отварање поглавља, иако се то није десило.

"Али, добро, и тада сам рекла да смо разумели политичку поруку и да идемо даље, још брже и посвећеније у реформе", рекла је Јоксимовић.

Зна, додаје, да и сада, током немачког председавања до краја године, има значајних елемената за које је сигурна да ће ући у Извештај о напретку за последњих годину дана.

Ти елементи су,наводи, усвајање Медијске стратегије у јануару и израда Акционог плана за њену примену у мају, као и ступања на снагу од 1. септембра Закона о спречавању корупције.

Додала је да смо у јулу ревидирали и акционе планове за кључна поглавља 23 и 24, што је, наглашава, показатељ озбиљног приступа динамици и активностима у овој области.

"Прихватили смо и реализовали међустраначки дијалог уз посредовање европских парламентараца, имплементиране су препоруке ОДИХР у погледу изборних правила, обновљен је дијалог између Београда и Приштине на високом политичком и техничком нивоу, и читав низ активности из поглавља 24 које се тиче безбедности, борбе против организованог криминала и тако даље", каже Јоксимовић.

Верује да ће се све ово наћи у предстојећем Извештају ЕК који се очекује почетком октобра, и да ће онда државе чланице анализирати да ли има напретка у поглављима 23 и 24, као предуслов за отварање нових поглавља.

Наравно, каже, оцењиваће се и поглавље 35 које прати имплементацију обавеза из Бриселског споразума.

Она је рекла да је "наравно, пред новим сазивом парламента и посао усвајања уставних амандмана на којима се радило са свим заинтересованим странама више од годину дана и који су добили позитивну оцену Венецијанске комисије.

"Дакле, итекако смо активни и спремни на још већи рад јер то пре свега очекују грађани Србије", закључује Јоксимовић.

Шиб је за "Блиц" рекао да ће се нова поглавља са Србијом отворити само уколико има суштинског напретка у посебно приоритетним поглављима и да Србија мора да испуни своје обавезе из владавине права, а ради се о реформи правосудног система, имплементацији медијске стратегије и борби против корупције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести