Јакобсон: Економска сарадња учвршћује мир

БЕОГРАД: Шведски посланик Магнус Јакобсон, који је номиновао администрацију САД, власти у Београду и Приштини за Нобелову награду за мир после потписивања споразума у Вашингтону, каже да је 20 година пратио дешавања на Балкану, али углавном из шведске перспективе.
sporazum vasington potpisivanje, Fonet
Фото: FoNet

"Када сам видео оне предлоге, оне документе, био сам врло срећан. Помислио сам, када људи почну да економски сарађују и путују, тада учвршћују мир", рекао је Јакобсон за РТС.

Навео је да био у парламенту од 1999. до 2002. и да је тада Шведска примила доста избеглица, са обе стране.
 

"Већ тада сам сретао доста људи који су дошли са Балкана. Наставио сам да пратим ово питање наредних 20 година, али углавном из шведске перспективе", каже Јакобсон.

Испричао је да има међу пријатељима и Албанце и Србе и рођаке који су Срби.

Било му је важно, наводи, да уложи различите предлоге у парламенту Шведске који би допринели томе да економија на целом Балкану функционише боље.

"Тако да смо имали предлог за Косово, да би требало да има безвизни режим са Европом", рекао је Јакобсон.

Верује да је идеја са бизнисом оно што је направило скандинавске земље веома јаким.

"Људи који знају скандинавску историју знају да смо 700 година имали ратове на сваких 30 година. Сваких 30 година и тако 700 година, имали смо ратове једни са другима. Последњих 200 година нисмо имали ниједан рат у Скандинавији", наглашава Магнус Јакобсон.

Поручује да је поента економија, заједничка култура, заједнички односи и да је то скандинавска идеја коју хоће да истакне.

Јакобсон је 11. септембра на свом Твитер профилу написао да је предао номинацију Шведској академији наука која додељује Нобелове награде.

На то га је, како је навео, подстакао Вашингтонски споразум између Београда и Приштине о нормализацији економских односа, што сматра трасирањем пута за постизање мировног споразума двеју страна.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести