Орлић: Јанковић стоји иза протеста

БЕОГРАД: Јасно је да иза такозваних спонтаних протеста непосредно стоји досовски председнички кандидат Саша Јанковић, али и неки други кандидати, изјавио је данас заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић наводећи да су они данас покушали да се организују како би те демонстрације преселили и у Дом Народне скупштине.
Vladimir Orlić / Tanjug
Фото: Tanjug

Исти ти људи су, додаје, демонстранте, ма каколико их мало било, на непријатан и неприхватљив начин доводили пред улазна врата Дома Народне скупштине да тамо чекају посланике и да им тамо прете, а сада покушавају да их уведу и у парламент. 

„Ако некоме од грађана Србије можда и није било јасно ко стоји иза целе ове приче данас се то показало црно на бело и то су уосталом објаснили представници Саше Јанковића међу посланицима“, рекао је Орлић реагујући на изјаву председника Нове странке Зорана Живковића.

За те посланике је рекао да раде исто што и Јанковић а то је, додаје, вређају, сеју мржњу и упиру прстом. 

„Они су непосредно од самог почетка инструисали ове протесте, на њима су покушавали да пласирају своја виђења како би се оправдали за неуспех који су доживели на председничким изборима и како би на улици оспорили демократски изражену вољу грађана“, рекао је Орлић на конференцији за новинаре. 

Сам Јанковић је, наводи, у Бриселу где ће „сигурно још додатно да брука и оптужује Србију и њене институције да би ухватио политичку ћар“. 

Уппитан о наводима о забрани уласка гостију у парламент, Орлић каже да му није познато да је било неких промена у вези са тим, те да нема информацију да ли је одгворено на захтев Нове странке о уласку 48 гостију у Скупштину. 

Објашњавајући процедуру у вези са уласком гостију у парламент, Орлић пита да ли је можда план Живковића да уведе демонстранте који се окупљају испред парламента и шта је њихов план. 

Милићевић:Нема забране, али има процедура

Милићевић: Нећемо дозволити нарушавање угледа и достојанства Скупштине, то је став посланичке групе СПС, рекао је шеф посланичке групе СПС Ђорђе Милићевић поводом позива лидера Нове странке Зорана Живковића гостима да посматрају рад парламента са балкона велике сале. 

Милићевић је, на питање новинара, о наводној забрани уласка гостију у парламент, рекао да је из ставова које је изнела председница парламента јасно да није забрањен улаз, али је истакао да се мора поштовати процедура. 

„Ако говоримо о иницјативи два посланика, јасан је циљ који се жели постићи а то је да се наруши достојанство Скупштине", рекао је и додао да то неће бити дозвољено. 

Он је рекао да је сада јасно да иза вишедневних протеста стоје посланичке групе и председнички кандидати, који не желе да прихвате изборни пораз и који манипулацијама покушају да оправдају свој изборни дебакл, изјавио је данас Милићевић. 

Он је новинарима у парламенту рекао да они, уместо да признају пораз, говоре о наводној изборној крађи и покушавају да изазову политичку кризу и нестабилност сто није могуће. 

Подсећа да су грађани Србије на изборима јасно и недсвосмислено рекли какву државу желе. 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести