Јасна и недвосмислена подршка развоју родне равноправности

У организацији Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије, у Скупштини АП Војводине одржана је јавна расправа о Нацрту закона о родној равноправности.
Milicevic, javna rasprava-1
Фото: Покрајинска влада

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић изразио је задовољство што се јавна расправа одржава баш у Новом Саду и Војводини, јер је, како је навео, покрајинска администрација, својим активностима и одлукама значајно допринела развоју родне равноправности у Србији и Војводини.

Он је истакао да, у свим сегментима свог деловања, актуелна Покрајинска влада родну равноправност издваја као један од суштинских приоритета.

„Начела једнаких могућности и за жене и мушкарце, стварање услова за њихово равноправно учешће у свим областима друштвеног живота и, најзад, спречавање сваког облика родно засноване дискриминације нису само политичка, већ људска и морална начела на којима заснивамо сопствено деловање“, казао је потпредседник Милићевић.

Фото: Покрајинска влада

Он је наводећи неке од активности покрајинске администрације на унапређењу родне равноправности истакао да је процес родног буџетирања у АП Војводини започет пре тачно две године. Реч је о својеврсном реформском процесу у који се кренуло веома озбиљно, који уз подршку Покрајинске владе и других органа у чијој је то надлежности, координира Покрајински секретаријат за финансије.

Милићевић је даље навео да је конкретан пример добре праксе у овој области и то што је Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство кроз своје мере препознао жене на селу, носиоце пољопривредног газдинства. Такође, на конкурсима за доделу кућа на селу, жене су постале власнице кућа у војвођанским селима, док им се подршка пружа и кроз програме за економско оснаживање.

„Наша опредељења су јасна, недвосмислена и конкретна. Отуда можете бити сасвим сигурни да ће и Закон о чијем нацрту ће се данас расправљати, у Војводини бити примењиван одлучно, доследно и принципијелно“, нагласио је Милићевић.

Поздрављајући велики број учесника на расправи, председник Скупштине АПВ Иштван Пастор истакао је да су управо у сали Скупштине АПВ, у последњих 16 година, донете кључне одлуке које су утемељиле родну демократију у Војводини и Србији. 

„Само неке од њих су Одлука о Покрајинском омбудсману из 2002. године, Покрајинска скупштинска одлука о равноправности полова из 2004. године, као и одлука о оснивању Покрајинског завода за равноправност полова и Декларација о равноправности полова. Године 2008. Скупштина АП Војводине донела је Стратегију за заштиту од насиља у породици и других облика родно заснованог насиља, 2013. формирана је Женска парламентарна мрежа, а крајем 2014. донета је и Одлука о Програму за заштиту жена од насиља у породици и партнерским односима и других облика родно заснованог насиља у АП Војводини за период до 2020“, истакао је Пастор и нагласио да  Одбор за равноправност полова Скупштине АПВ и Женска парламентарна мрежа континуирано подстичу и промовишу значај локалних комисија за родну равноправност као и оснивање женских одборничких група у општинским и скупштинама градова на подручју АП Војводине. 

Фото: Скупштина АП Војводине

Председник Пастор говорио је и о заступљености жена у скупштинским клупама АПВ, подсетивши да је у јуну 2014. Скупштина АПВ усвојила нову Покрајинску скупштинску одлуку о избору посланика, којом се мењају  изборна  правила и уводи само пропорционални изборни систем, тако да су у сазиву конституисаном 2. јуна 2016. у Скупштини АП Војводине 42 посланице, односно 35 одсто од укупног броја посланика. 

„Када је реч о овој теми посебно наглашавам да је кључна реч била и остала – солидарност.  Дубоко сам уверен да женама не требају савети, њима је потребна подршка, не само подршка мушких колега и партнера, већ у истој мери и подршка и солидарност жена. Само кроз мрежу солидарности, мушке и женске солидарности, можемо говорити о родној демократији. А без родне демократије нема ни демократије у Србији“, нагласио је Пастор. 

Фото: Скупштина АП Војводине

У уводном делу обратили су се и државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања др Стана Божовић, председница Савета за родну равноправност и координаторка Женске парламентарне мреже АПВ Миа Страјин, председница Комисије за родну равноправност Града Новог Сада Мирјана Василић и директорка Завода за равноправност полова Војводине Диана Маловић, Срђан Кружевић, заменик градоначелника Града Новог Сада и Мирјана Василић, председница Комисије за родну равноправност Града Новог Сада. 

Јавној расправи присуствовала је и потпредседница Скупштине АПВ Снежана Седлар, а на скупу је говорио и велики број експерткиња за област родне равноправности и спречавања дискриминације. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести