Јасна Војнић нова председница Хрватског националног већа

СУБОТИЦА: Јасна Војнић изабрана је синоћ за нову председницу Хрватског националног већа (ХНВ), на седници тог тела у Суботици, јавља subotica.info. 
subotica
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Како наводи, реч је о телу које представља хрватску националну мањину у Србији. 

Вест о избору нове председнице ХНВ пренела је и хрватска агенција Хина, истичући да је Војнићева, иначе психолог из Суботице, најавила да ће „ХНВ равномерно развијати институције у свим срединама у којима живи хрватска мањина“.

Она је додала да ће ХНВ представљати спону с католичком „црквом, матичном домовином, већинским народом и свим другим националним мањинама у Србији“.

Веће мора настојати да створи услове да наше породице имају разлога да остану да живе овде, рекла је она. 
Војнић је додала да ће улагање у образовање бити међу њеним приоритетима, али је напоменула да ни подручја културе, информисања и званичне употребе језика неће бити занемарена.

Она је пета председница ХНВ од успостављања тог тела 2002. године и прва жена на челу те институције мањинске самоуправе Хрвата у Србији. На чело ХНВ долази с места саветнице бившег председника ХНВ, задужене за развојне пројекте, углавном у подручју образовања.

ХНВ је тело које заступа око 58.000 Хрвата у Србији, у областима образовања, информисања, културе и службене употребе хрватског језика, а финансира се углавном из буџета Републике Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести