Ј.Јоксимовић: Европске интеграције обезбеђују просперитет земљи и грађанима

БЕОГРАД: Датум придруживања Европској унији није фиксиран, али је добро да постоји перспектива чланства, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која учествује на конференцији "Јавни дијалог у Европи - поновно повезивање ЕУ са својим граданима и суседством" у Берлину.
Jadranka Joksimović Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Министарка је навела да није кључно питање да ли ће Србија постати члан ЕУ 2025. или нешто раније или касније, већ да европске интеграције, како је рекла, схватимо као инструмент за унутрашњу и спољнополитичку стабилизацију и просперитет Србије.

Јоксимовић је додала да је известилац Европског парламента за Србију, Дејвид Мекалистер, на конференцији у Берлину "говорио афирмативно о Србији као о озбијној земљи кандидату за чланство у ЕУ".

"Препознати смо као земља која на еврореалистичан начин гледа на европске интеграције, не као да је највећи циљ чланство у ЕУ, већ испуњење обећања које смо дали грађанима - да ћемо живети боље и у уређенијој држави", поручила је министарка.

Јоксимовић је била говорник на конференцијском панелу под називом "Комуникацијски изазови измеду Европске уније и Балкана - Берлински процес и евроскептицизам, како побољшати дијалог и сарадњу са граданима".

Дијалог, компромис и сарадња суштина ЕУ

Србија је показала да је регионална стабиност њен национални, економски и политички интерес, али се и од других земаља очекује да покажу одговорност, озбиљност и понашање у складу са важним принципом европских интеграција, поручила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Она је додала да је циљ регионалне сарадње, која је била тема конференције у Берлину, да "покажемо да смо у стању да сарађујемо и да дијалогом, а не конфликтом решавамо отворена питања". 

"И у Европској унији данас има отворених питања међу чланицама, али се не решавају конфликтом него за заједничким столом за којим свако износи своја очекивања и интересе, а дијалогом, сарадњом и компромисима се долази до решења", рекла је министарка.

Јоксимовић је у Берлину учествовала на конференцији "Јавни дијалог у Европи - поновно повезивање ЕУ са својим грађанима и суседством".

Подела одговорности за стабилан регион

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је данас у Берлину учествовала на конференцији посвећеној регионалној сарадњи и стабилности, изјавила је да није присталица регионалног приступа и да свака држава у процесу европских интеграција треба да напредује онолико колико заслужи у јасно структурираном процесу усклађивања са стандардима ЕУ.

Министарка је рекла да подржава регионалну сарадњу у економском, политичком и националном интересу, али да у процесу европских интеграција напредак треба оцењивати у складу са критеријумима ЕУ.

"Онолико колико напредујемо у реформама, толико треба да напредујемо и у процесу европских интеграција", сматра министарка.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести