Јоаникије након притвора: Истином и правдом за слободу вере

НИКШИЋ: Владика Јоаникије ноћас се после пуштања из притвора где је провео 72 сата са још осам свештеника обратио грађанима који су га чекали испред зграде тужилаштва и уз речи захвалности на подршци поручио да се треба спремити за дугу борбу за слободу вере и слободу и достојанство сваког грађанина.
1
Фото: Tanjug

"Нећемо вечерас све рећи ни решити, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере, поредак у држави, да се поштују Устав и закон", рекао је Јоаникије, додајући да све мере нису донете у складу са уставом.

Он је навео да борба треба да се настави правим божијим средствима - истином, правдом и љубављу према отаџбини.

Окупљенима је захвалио на љубави и подршци и замолио их да се мирно разиђу.

Навео је да не разуме поједине потезе власти, али је истакао да су полацајци током притвора били више него коректни и да су се порфесионално понашали.

Јоаникије је рекао и да је на дан Светог Василија био организован молитвени ход, а не окупљање, после чега се народ разишао.

"Тек су настали проблеми кад се власт умесала. Жао ми је што наше власти ратују са Његошем, а сада и са Светим Василијем", рекао је владика и додао да је Свети Василије одувек окупљао свој народ, а да то чини и сада.

Грађани су током обраћања узвикивали "Живео владика", "Недамо светиње", ..., а на сајту Митрополије црногорско приморске уживо је преношено догађање у Никшићу.

Синоћ су и у другим градовима Црне Горе одржана окупљања у знак подршке Јоаникију и свештеницима.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести