Јоксимовић: ЕУ да омогући пренамену средстава

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић упутила је данас званично писмо комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Оливеру Вархеију са молбом да Европска унија (ЕУ) омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА).
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

У саопштењу пише да би пренамена ових средстава требало да буде "у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије корона вируса у Србији".

"Ова средства која би у договору са Европском комисијом (ЕК) била прецизирана, биће намењена пружању подршке националним институцијама и органима ангажованим у борби против ширења епидемије и ефективног одговора на њене последице по грађане и друштво Србије", нагласила је Јоксимовић.

У писму су наведене основне мере и активности које Србија предузима да спречи даље ширење вируса, пружи адекватну негу свим зараженим грађанима, а нарочито старијим лицима, те да у што већој мери санира и сузбије даље последице епидемије.

Јоксимовић је навела да Влада Србије активно ради на коришћењу свих доступних финансијских и других средстава и капацитета.

Она је истакла да ће европске земље - чланице, кандидати и потенцијални кандидати, само заједно и исказујући истинску европску солидарност, моћи да одговоре на овај глобални изазов.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести