Јоксимовић: ЕУ партнер Србији у борби против коронавируса

БЕОГРАД: Европска унија је партнер Србији у борби против пандемије коронавируса у тренутку када се највеће земље ЕУ суочавају са истим изазовима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наглашавајући значај солидарности и заједничке борбе свих европских народа како би са што мање последица превазишлу кризу са којом се суочава цео свет.
Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović na RTS  Foto: RTS/skrinšot
Фото: Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић на РТС  Фото: РТС/скриншот

Јоксимовић је на прес конференцији, а после потписивања споразума о додели 7,5 милиона евра бесповратне помоћи Србији од стране ЕУ, казала да је Унија формирала залихе медицинске опреме у вредности од 50 милиона евра за земље које се суочавају са пандемијом коронавируса, а које ће, истакла је, бити доступне и Србији.

''''На срећу, радили смо одговорно и Србија је 2014.године постала пуноправна чланица Механизма за цивилну заштиту ЕУ, тако да је ова помоћ доступна како чланицама ЕУ, тако и нашој земљи'', казала је Јоксимовић.

Напоменула је да је сада у фокусу здравље људи, али да ће, када прође пандемија, кључна тема бити економски опоравак земаља и изразила уверење да ће Србија, као што је био случај после поплава 2014.године и у време мигрантске кризе, највише помоћи добити од ЕУ.

У складу са тим, како каже, ЕУ је донела одлуку да Фонд солидарности, чија је средства у износу од 60 милиона евра 2014.године Србија користила за санацију економских последица поплава, сада буде доступан свим земљама уз напомену да морају да на време евидентирају све трошкове произлашле из борбе против пандемије корона вируса.

''''Ми сада радимо на пописивању свих трошкова да бисмо када средства буду доступна, промтно реаговали'''', казала је Јоксимовић.

Захвалила је амбасадору ЕУ у Србији Сему Фабрицију и европским партнерима на помоћи Србији и додала да ћемо наставити сарадњу са ЕУ и да заједнички тражимо могућности како би одговорили на кризу.

''''Очекујем да ћемо као земла која је близак партнер ЕУ и приступајућа земља успети да отворимо да додатне европске фондове'''', навела је министар.

Истакла је да је свака помоћ у овом тренутку значајна и изразила захавалност Норвешкој на донацији од пет милиона евра намењењој активностима Србије у борби против коронавируса.

''''Ми смо као Министарство радили са норвешком амбасадом како да пренаменимо средства која су определили за одређене пројекте и успели смо у томе'''', казала је Јоксимовић.

Апеловала је на грађане да буду одговорни, дисциплиновани и да уважавају савете и препоруке струке и захвалила је лекарима, медицинском особљу, као и припадницима полиције и војске,учитељима и наставницима, запосленима у комуналним службама и свима који , како је рекла, у тешким околностима максимално професионално и одговорно обављају свој посао.

''''Они стварају самопоуздање код наших грађана да можемо да рачунамо на највиши ниво професионализма и посвећености свих који су у систему'''', закључила је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести