Јоксимовић обавестила ЕПП о насилним инцидентима испред Скупштине

БЕОГРАД: Интернационални секретар Српске напредне странке (СНС) Јадранка Јоксимовић обавестила је Европску народну партију (ЕПП), чији је СНС активни придружени члан, о недавним, како је навела, забрињавајућим догађајима испред Дома Народне скупштине Србије.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

У писму упућеном ЕПП-у, Јоксимовић је обавестила да су 8. маја присталице покрета Двери предвођени њиховим лидером Бошком Обрадовићем физички напали народног посланика и председника Народне сељачке странке Маријана Ристичевића, као и да су том приликом покушали да онемогуће улазак у Народну скупштину министру здравља Златибору Лончару.

Она је истакла да су представници покрета Двери и Савеза за Србију овим чином показали континуитет промовисања и коришћења насиља као методе политичке борбе, и позвала ЕПП да помно испрати активности једног дела опозиције и осуди сваку врсту насиља.

"Показатељ да СзС није заинтересован да легитимним путем придобије поверење грађана на изборима, јесте чињеница да својевремено нису желели да учествују у дијалогу владе и опозиције о побољшању изборних услова, као и у међустраначком дијалогу уз посредовање представника Европског парламента Владимира Билчика и Тање Фајон“, подсетила је Јоксимовић.

Како је истакла у писму, парламентарни и локални избори ће у Србији бити одржани 21. јуна, и то ће уједно бити прилика да сви грађани искажу своју политичку вољу, али и прилика да политичке странке покажу свој програм, озбиљност и одговорност.

Она је обавестила да је председник Србије Александар Вучић позвао све актере у политичком животу да учествују на изборима и да предизборну кампању воде без употребе насиља, и уз поштовање политичких противника без обзира којој политичкој опцији припадали.

"У Србији, као плуралистичком демократском друштву, неће се толерасити увођење насиља у политичку борбу. СНС ће се снажно и доследно борити против сваког вида насиља и промовисати дијалог као једини исправан начин за постизање дугорочно одрживих демократских вредности у друштву“, рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести