Јоксимовић: Од САД још 22 милиона долара развојне помоћи

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције и координатор међународне развојне помоћи Јадранка Јоксимовић потписала је данас Амандмане на Споразуме којима су Сједињене Америчке Државе определиле 22 милиона долара бесповратне помоћи Србији.
joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Stanić)

Јоксимовић је, како је саопштено из Министарства, потписала Амандман број 14 на Споразум о помоћи између Србије и САД за боље функционисање јавне управе и Амандман број 16 на Споразум о помоћи између Србије и САД за конкурентнију тржишну економију у вредности од 22 милиона долара.

Јоксимовић наводи да ће та помоћ бити реализована у наредном периоду и да представља још један доказ континуираног унапређења политичких односа и развојног партнерства са Сједињеним Америчким Државама, која је у условима глобалне економске кризе проузроковане пандемијом интензивирала развојну сарадњу са Србијом.

Истакла је да САД представљају једног од најзначајнијих развојних партнера Србије и да пројекти које спроводи Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у сарадњи са институцијама Владе Србије.

Такође, додаје, САД су један од најзначајнијих партнера и невладином сектору којем преко УСАИД омогућавају реализацију важних пројеката првенствено у области привреде, у сектору микро, малих и средњих предузећа, попут подршке женском предузетништву у погледу омогућавања приступа новим, алтернативним изворима инвестирања, као и јачању прерађивачке индустрије у секторима воћа и поврћа и повећању продаје домаћих производа на домаћем и међународном тржишту.

Поред подршке привреди, значајан део средстава ће бити усмерен на реализацију пројеката подршке реформи правосуђа и повећању ефикасности судства, унапређењу регулаторног оквира у домену медија, као и јачању капацитета релевантних тела за спровођење медијских реформи.

Јоксимовић је још једном изразила захвалност Сједињеним Америчким Државама на спремности да пруже свеобухватну финансијску помоћ Републици Србији у условима када се цео свет суочава са додатним неизвесностима проузрокованим пандемијом.

На путу остваривања стратешког циља Републике Србије, чланства у Европској унији, финансијска подршка и будућа сарадња са Сједињеним Америчким Државама као развојним партнером, за Србију је од изузетне важности, закључује се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести