Јоксимовић: Самит да помири опречне ставове чланица ЕУ

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић очекује да ће Самит ЕУ - Западни Балкан, који ће се одржати сутра на Брду код Крања, помирити најпре саме ставове држава чланица ЕУ које између себе, како каже, у овом тренутку имају опречна мишљења о будућности у смислу политике проширења Уније.
Joksimovic Jadranka/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Јадранка Јоксимовић

Јоксимовић је у интервјуу дневном листу "Политика" изразила захвалност оним чланицама Уније које су инсистирале да у декларацију буде уврштена и формулација којом се потврђује приврженост ЕУ процесу проширења иако то, како је навела, није једноставно постићи.

"То јасно говори о томе колико је проширење за неке земље постало непопуларно и питање и политика", нагласила је Јоксимовић.

Истиче да је Србија свесна да постоје различита виђења ЕУ, али и да сматра да би било паметно да се покаже да је и даље привлачна, као и да верује у речи Урсуле Фон дер Лајен да ЕУ жели Србију и друге земље у Унији.

Када је реч о Србији, како каже Јоксимовић, нема застоја са реформским активностима.

"Напротив, у пуној снази смо за реформе и достизање критеријума из нове методологије, али то постаје и тема кредибилитета саме ЕУ. Очекујем да ће ЕУ вредновати достигнућа читавог региона, посебно јер су критеријуми пооштрени у односу на раније фазе проширења, наравно, у складу са степеном приступања сваког појединачно", нагласила је.

Додаје да ће Србија свакако на Самиту подвући и чврсту опредељеност за наставак и јачање активног учешћа у регионалним иницијативама сарадње као што су "Отворени Балкан" и све друге активне иницијативе.

Наводи и да ЕУ и поједине државе нагласак стављају на настојања да се постигне споразум у оквиру идеје о заједничком регионалном тржишту, као што су договор о ромингу или о признавању диплома и професионалних квалификација.

У том смислу, Јоксимовић каже да ће важне заједничке теме Самита бити и одрживо повезивање, дигитална трансформација, зелена агенда за Западни Балкан, као и пројекти из тих области у оквиру Економско-инвестиционог плана ЕУ.

"Тиме настављамо економски напредак и јачање отпорности наше привреде, паралелно са јачањем владавине права у свим сегментима", додаје Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести