Јоксимовић: Србија је учинила много у свим свим сегментима

БЕОГРАД: Србија без обзира на бројне и свакодневне препреке наставља пут ка ЕУ и поносно може да каже да је озбиљна држава која је много учинила у свим сегментима друштва, изјавила је данас министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. 
Jadranka Joksimović Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

"Имамо поуно препрека и дневних фрустрација са којима се суочавамо као и оних који не воле да виде Србију како напредује, али ето лоша вест за све њих - нећемо одустати", рекла је Јоксимовић на представљању програма ЕУ "Права, једнакост и грађанство", коме је Србија приступила као прва земља западног Балкана, а захваљујући чему ће моћи да приступа фонду намењеном јачању и унапређењу права рањивих група.

Јоксимовић је додала да Србију не европском путу не обесхрабрује свака препрека јер се окалила и очеличила. 
"Давно смо се очеличили и окалили да би нас свака препрепка обесхабрила. Настављамо нашим путем, јер сматрамо да грађани Србије данас у многим сегментима ни по чему не заостају у односу на грађане чланове ЕУ. Са пуно поноса можемо да кажемо да смо озбиљна држава која је много учинила у свим сегментима друштва и да то многе земље чланице препознају", рекла је Јоксимовић.

Министарка је изразила задовљсто што је Србија отворила врата новог програма ЕУ и оценила да је то програм који таргетира најрањивије - инвалиде, Роме, жртве дискирминације, насиља...
 "Програм ЕУ 'Права, једнакост и грађанство' је програм у коме се Србија третира апсолутно као и остале земље чланице уније што показује колико смо вредно радили. Циљ је да се унапреди положај свих, а можда је ово најбољи програм, јер таргетира најугорженије групе", рекла је Јоксимовић. 
Тај програм, како је додала, није део пакета ИПА фондова, већ је специфичан програм који третира важну област таргетирану кроз поглавље 23, корпус основних права, а која су заиста показатељ да једна држава на озбиљан, равномеран, усмерен начин третира све своје грађане.

Министарка је подсетила да Србија од 2007. користи ИПА фондове, а да је до 2014. када је преузела ресор и постала нациоанлни ИПА кориднатор, тек нешто мање од 10 одсто људи знало да постоје фондови ЕУ.
"То је показало инертност ранијих влада да обавесте грађане о чињеницама да су им ЕУ фонови на располагању", рекала је Јоксимовић.

"Од 2014. године смо толико успели да подигнемо видљивост међу најширим слојевима друштва о значају и могућностима које имамо као земља каднидат, кроз претприступне реформе из различитих секторских политика али и програма прекограничне саранђе коју данас имамо са седам земаља", рекла је она.
Министарка је казала да је јако важно да се зна да ће од 2014. до 2020. у тој финансијској перспективи Србија добити нешто више од 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи, кроз те фондове. Додала је да је она до сада потписала више од милијарду евра помоћи.

"Због доброг рада и коришћења фондова успели смо да будемо кредибилни партнер и зато смо постали прва земља ван ЕУ која је приступла том програму", рекла је Јоксимовић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести