Јоксимовићева: ЕУ донирала опрему за 56 вртића у Србији

БЕОГРАД: Из претприступних фондова ЕУ (ИПА 2014) Србија је за набавку опреме за 56 вртића у 55 општина, посебно мање развијених, добила око милион евра и додатних 870.000 евра за обуку и оспособљавање наставног кадра, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

Она је нагласила да се на пројекту улагања у вртиће најбоље види конкретна сарадња ЕУ и Србије, која је од значаја и користи нашим грађанима, и овај пројекат представља конкретно улагање у бригу о људима - да вртићи са добијеном опремом лакше могу да реализују нови програм предшколског васпитања и образовања "Године узлета".

"Циљ је био да подстакнемо рани развој и да у том раном узрасту припремимо нашу децу на нова знања, нове вештине, нове начине учења који ће их сачекати у основној школи са реформом образовања", рекла је Јоксимовић приликом обиласка вртића "Бубамара" у Земун Пољу које је укључено у пројекат.

Она је указала на значај раног развоја код деце, да родитељи који су често презаузети послом, могу да буду сигурни да ће деца бити припремљена за оно што су промењена знања и вештине.

Како каже, вртић "Бубамара" у Земун Пољу је пример добре праксе спровођења пројекта и додаје да је ово један од најбољих пројеката које је Србија спровела средствима ЕУ.

Битно је да и наши медији покажу интересовање и за овакве врсте пројеката који нису високо политички пројекти, ни пројекти из области инфраструктуре или реформе јавне администрације, али су ово такође конкретни пројекти који су за нас, као земљу кандидата која преговара чланство, једнако важни, истакла је Јоксимовић.

Подсећа да наша земља годишње из претприступних фондова ЕУ повлачи око 200 милиона евра за разне пројекте које кандидују ресорна министарства.

Пројекти се предлажу Министарству за европске интеграције и мени као националном ипа координатору, а ЕУ има своју листу области које жели да подржи.

"Укрштамо све импуте са једне и друге стране и покушавамо да нађемо најбоље пројекте који су спроводиви и који ће донети корист грађанима, у овом случају за нашу децу која су наша развојна будућност", појаснила је Јоксимовић.

Вртић "Бубамара" данас су још обишли шеф делегације ЕУ за Србију Сем Фабрици, министар просвете Младен Шарчевић и представници општине Земун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести