Јовановић: Милошевић није био лудак, а Мира је леди Магбет

БЕОГРАД: Слободан Милошевић задужио је Србију начином на који је отишао у Централни затвор, а потом у Хашки трибунал, изјавио је лидер ЛДП Чедомир Јовановић говорећи о хапшењу Милошевића пре тачно 20 година.
1
Фото: screenshot/ RTS

Јовановић, иначе један од кључних актера тог догађаја, рекао је синоћ за РТС да Милошевић тада није дозволио да дође до крвопролића и да је помогао да се нађе излаз из хаоса.

Памти, како каже, сваки детаљ тог догађаја од пре 20 година, као и то да је са Милошевићем разговарао много више од 10 сати.

"Сећам се да сам му рекао да је парадокс што ће се памтити по ономе што тек треба да уради у тој ноћи која је била пред нама и ако ме питате шта је оно чиме је Милошевић задужио Србију, онда је то начин на који је искорачио из политичког живота и отишао у Централни затвор, а потом у Хашки трибунал", сматра Јовановић.

Он је истакао да је од Милошевића зависило да ли ће се вила "Мир" претворити у пећки кафић "Панда" у којем је убијено шест српских младића.

"Милошевић није дозволио да дође до крвопролића, пуно ми је помогао у томе да нађем излаз из тог хаоса који није био ни први ни последњи и пристао је кроз мене на један чудан однос са Зораном Ђиндићем", рекао је Јовановић.

Јовановић се осврнуо и на догађаје који су претходили хапшењу, на понашање Зорана Ђинђића и Војислава Коштунице, као на сам чин изручења Милошевића Хашком трибуналу.

Јовановић каже да су, док је авион Хашког трибунала 28. јуна 2001. године био блокиран на аеродрому, на Институт за безбедност дошла два хеликоптера и да су оба полетела у истом тренутку - једним је Милошевић одлетео за Тузлу, а други је блефирао лет за Мађарску.

"Ја сам Милошевића привео до хеликоптера. Он се окренуо и питао ме да ли знам који је дан. Ја му кажем да немам појма. Он каже: ''Тако ми и изгледаш, данас је Видовдан. Ај здраво браћо Срби", рекао је Јовановић.

Јовановић је говорио и о понашању Милошевићевих наближих сарадника, Браниславу Ивковићу и Славици Ђукић Дејановић, за које је рекао да су људи којима Србија вечно дугује.

Истакао је и да јако цени људе који су направили серију "Породица", али да му је тешко да је гледа.

"Гледао сам 20 минута друге епизоде и тада сам одговорио на позиве продуцента који ме је упорно позивао да одгледам читаву серију. Осетио сам потребу да назовем и кажем слушај, не знам како ће се серија завршити, али Милошевић није био тамо неки лудак, а Мира је леди Магбет, а не нека тамо бабетина која цвили по кући и ваља се по каучу", рекао је Јовановић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести