Јовановић: Морамо неговати идеју антифашизма

БЕОГРАД: Обележавање Дана победе над фашизмом, 9. маја 1945. у Другом светскoм рату, Србија, као и цео свет, дочекује у новим превирањима, искушењима и изазовима који нас, све заједно, стално подсећају на то да не заборавимо оно што се догодило пре више од седам деценија, поручио је председник Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић.
c
Фото: Tanjug (Andrija Vukelić)

У саопштењу за јавност, он је истакао да је данас борба за европску Србију израз највећег поштовања свих који су пали у борби против фашизма.

Јаче инсистирање на европским вредностима, а не дилема око тога куда треба да идемо, једини је исправан пут у временима у којима се пресудно гради будућност у којој ће живети генерације које долазе, рекао је лидер ЛДП-а.

Истакао је да је вредност жртвовања милиона живота за време Другог светског рата у миру који је после тога наступио и који је Европи омогућио развитак и бољи живот за људе који у њој живе.

Управо је реч „мир“ кључна порука која нас сваке године враћа пред питања и дилеме како да савремени живот и оно што данас видимо испред себе сачувамо, да се више никада не понове страхоте ужасног рата и страдања, поручио је Јовановић.

Ми, који смо преживели и последње ратове деведесетих, оне најгоре - грађанске, имамо посебну обавезу да тај мир чувамо и да решимо проблеме које имамо са својим суседима, јер је то наш интерес и гарант будућности без сукоба. Нови облици фашизма приметни су кроз разне домаће, регионалне и европске организације, које нису спремне да се заувек изборе са остацима размишљања који је целу Европу већ једном увео у пакао, истакао је лидер ЛДП-а.

Он је истакао да се антифашизам у Србији мора да очува и да сећања на оне који су дали животе због оних који су тек долазили не смеју тек тако да избледе.

Нагласио је такође да је идеја снажне и слободне Европе нераскидиво повезана са Европском унијом.

Србији је место у Европи и око тог питања не сме и не може бити компромиса. Да бисмо до те Европе стигли, потребно је да у свом друштву снажно негујемо антифашизам и да на сваком месту и свакој прилици афирмишемо идеје мира, добросуседских односа и решавања проблема који нас коче ка бржој интеграцији са земљама Западне Европе, поручио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести