Јовановић: НБС да не одобри продају Комерцијалне банке

БЕОГРАД: Члан Председништва покрета Метла Милош Јовановић позвао је данас Народну банку Србије (НБС) да не даје сагласност за продају Комерцијалне банке.
milos jovanovic dss fonet
Фото: FoNet

Одлука о продаји Комерцијалне банке словеначкој Новој Љубљанској банци нема никакво економско оправдање и вишеструко је штетна за Србију, сматра он.

Нема другог објашњења за тај чин до да је лични интерес надвладао јавни интерес доносилаца одлуке, наводи се у писаној изјави Јовановића.

Јовановић указује да је банка продата за 387 милиона евра, што је тек око 60 одсто њене књиговодствене вредности.

Комерцијална банка, која захвата 11 одсто банкарског тржишта Србије, послује стабилно и остварује раст, натпросечно је ликвидна и капитализована, већ три године остварује годишњу добит већу од 60 милиона евра и представља стуб стабилности банкарског тржишта, додаје се.

Да би трансакција била закључена неопходна је и сагласност НБС. Гувернерка Јоргованка Табаковић је у више наврата истакла да Комерцијалну банку не треба продавати, подсетио је он.

Уколико сагласност ипак буде дата, потврдиће се потпуна надмоћ личних и партијских интереса над институцијама, струком и интересима државе, закључио је Јовановић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести